BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszny domowy przecier pomidorowy. Przecier zrobiony ze świeżych pomidorów przydatny na zimę.

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów

Składniki:

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów

 

  • pomidory najlepiej limy około 3 kg,
  • sól płaska łyżka,
  • cukier około 2 łyżek,

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów
Opłukane pomidory oczyścić z szypułek, włożyć do wrzątku na kilkanaście sekund. 

Następnie zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki,włożyć do garnka przykryć pokrywką i gotować około 15 - 20 minut na większym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Rozgotowane, lekko przestudzone pomidory, przetrzeć przez sito do innego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier do smaku.

Gorący przecier rozlać do wyparzonych i czystych słoików.

Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować w większym garnku przez około 10 minut na średnim ogniu.

Przechowywać w chłodnym miejscu.