Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów
Opłukane pomidory oczyścić z szypułek, włożyć do wrzątku na kilkanaście sekund.
Następnie zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki,włożyć do garnka przykryć pokrywką i gotować około 15 - 20 minut na większym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Rozgotowane, lekko przestudzone pomidory, przetrzeć przez sito do innego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier do smaku.
Gorący przecier rozlać do wyparzonych i czystych słoików.
Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować w większym garnku przez około 10 minut na średnim ogniu.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Następnie zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki,włożyć do garnka przykryć pokrywką i gotować około 15 - 20 minut na większym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Rozgotowane, lekko przestudzone pomidory, przetrzeć przez sito do innego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier do smaku.
Gorący przecier rozlać do wyparzonych i czystych słoików.
Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować w większym garnku przez około 10 minut na średnim ogniu.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
gusia1000