Sposób przygotowania:
Grzyby w occie
Grzybki obieramy, odcinamy ogonki gdy chcemy zamarynować same główki grzybków i płuczemy. Na ok 10 min wrzucamy na osolony wrzątek i przelewamy przez durszlak. Opłukujemy na durszlaku wodą.
Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę(jeśli potrzebujemy więcej zalewy to odpowiednio zwiększamy ilość potrzebnych składników ).
Grzyby nakładamy do słoików razem z przyprawami 1 liść laurowy, 4-5 ziaren pieprzu i ok 1/4 łyżeczki gorczycy na słoik 1/2 litra. Zalewamy wrzącą zalewą i dodajemy też cebulę z zalewy.
Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia przenosimy w chłodne miejsce.
Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę(jeśli potrzebujemy więcej zalewy to odpowiednio zwiększamy ilość potrzebnych składników ).
Grzyby nakładamy do słoików razem z przyprawami 1 liść laurowy, 4-5 ziaren pieprzu i ok 1/4 łyżeczki gorczycy na słoik 1/2 litra. Zalewamy wrzącą zalewą i dodajemy też cebulę z zalewy.
Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia przenosimy w chłodne miejsce.
cherry
katarzynka455
Dziękuję..Ja też kocham maślaczki:) ale w tym roku jest tak sucho że nie zjedliśmy ani jednego grzyba.. nie na ich wcale.