katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Grzyby w occie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzybki w occie to jeden z bardziej nam znanych sposobów na ich przechowanie na zimę. Są bardzo smaczne.

Grzyby w occie

Składniki:

Grzyby w occie

 

  • grzyby leśne mieszane
  • Zalewa:
  • woda 1 1/2 szkl
  • ocet 1/2 szkl
  • sól ok 3/4 płaskiej łyżeczki
  • cukier ok 2 łyżeczki
  • cebula 1 szpieprz w ziarnach
  • liść laurowy
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

Grzyby w occie
Grzybki obieramy, odcinamy ogonki gdy chcemy zamarynować same główki grzybków i płuczemy. Na ok 10 min wrzucamy na osolony wrzątek i przelewamy przez durszlak. Opłukujemy na durszlaku wodą.

Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę(jeśli potrzebujemy więcej zalewy to odpowiednio zwiększamy ilość potrzebnych składników ).

Grzyby nakładamy do słoików razem z przyprawami 1 liść laurowy, 4-5 ziaren pieprzu i ok 1/4 łyżeczki gorczycy na słoik 1/2 litra. Zalewamy wrzącą zalewą i dodajemy też cebulę z zalewy.

Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia przenosimy w chłodne miejsce.