Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowy
Pomidory myjemy, usuwamy zgrubiałe części, kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone pomidory.
Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać.
Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez gęste sitko. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy i gotujemy przez około 30 minut.
Przecier przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.
Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać.
Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez gęste sitko. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy i gotujemy przez około 30 minut.
Przecier przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.