katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1370]

Fasolka na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka po otwarciu słoika jest smaczna sama ale można dodać do niej podsmażoną wędlinę albo mięsko.

Fasolka na pomidorowo

Składniki:

Fasolka na pomidorowo

 

  • fasolka szparagowa ok 2 1/2 kg
  • marchew 1 kg
  • cebula 2-3 szt
  • sól do smaku ok 2 łyżki
  • cukier do smaku ok 4 łyżki
  • ocet 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
  • pieprz do smaku 1/2-3/4 łyżeczki
  • olej

Sposób przygotowania:

Fasolka na pomidorowo
Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki i wrzucamy na wrzącą wodę na 10 -15 min. Wyjmujemy z wody i przekładamy do rondla.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i startą marchew. Chwilę razem dusimy i dodajemy do fasolki, dodajemy liść laurowy i podlewamy trochę wodą. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku.

Nakładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.