Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Przekąska szparagowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pyszna i elegancka przekąska

Przekąska szparagowa

Składniki:

Przekąska szparagowa

 

  • 1 pęczek cienkich zielonych szparagów (30szt.),
  • 30 cieniusieńkich plasterków szynki typu Szwarcwaldzka albo inna surowa wędzona,
  • 15 dkg sera białego 3-krotnie mielonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony,
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Przekąska szparagowa
Szparagi opłukać, przyciąć albo odłamać twarde końcówki (m/w 1/3 długości). W rondlu albo na patelni rozgrzać lekko oliwę, wrzucić szparagi i wymieszać aby pokryły się leciutko tłuszczem, oprószyć odrobiną cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 2-3 min. żeby nieco zmiękły ale pozostały jędrne. Przełożyć na ręcznik papierowy, osączyć i przestudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do sera razem z koperkiem, wymieszać i doprawić, ale z solą ostrożnie bo szynka jest słona! Każdy plasterek szynki posmarować serkiem, położyć na nim szparaga i zawinąć. Ułożyć na półmisku, podawać jako przekąskę.