WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Przekąska z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekąska z fasolki szparagowej z pesto bazyliowym, szynką i żółtym serem. Smażona na patelni. Idealna na imprezy lub na co dzień.

Przekąska z fasolki szparagowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekąska z fasolki szparagowej

 

  • ok. 36 strączków fasolki (u mnie zielona i żółta)
  • sól i cukier do ugotowania fasolki
  • 6 plasterków szynki np. gotowanej
  • 3 plastry żółtego sera
  • pesto bazyliowe
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Przekąska z fasolki szparagowej

ETAP 1:

Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Włożyć do garnka, zalać wodą. Ugotować z dodatkiem soli i cukru tak aby zachowała sprężystość. Odcedzić. Plasterek szynki ułożyć na desce. Posmarować cienko pesto. Na to ułożyć 0,5 plasterka żółtego sera. Na serze ułożyć 6 strączków fasolki. Zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Podobnie postąpić z pozostałymi składnikami. Powinno wyjść 6 sztuk.

Przekąski ułożyć na patelni z rozpuszczonym masłem. Obsmażyć z obu stron i wyłożyć na talerz. Podawać na gorąco.

Przekąska z fasolki szparagowej
Przekąski z fasoli w trakcie smażenia na patelni
Przekąska z fasolki szparagowej
Fasolki pozawijane w ser i szynkę i spięte wykałaczkami
Przekąska z fasolki szparagowej
Strączki fasolki szparagowej ułożone na serze
Przekąska z fasolki szparagowej
Plasterek szynki smarujemy cieniutko pesto.