ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka szparagowa w cieście piwnym może stanowić danie główne albo można podawać ją jako przystawkę.

Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem
Do garnka z wodą i solą włożyć obraną fasolkę szparagową i doprowadzić do wrzenia. Potem gotować na wolnym ogniu aż fasolka stanie się na pół miękka. Zaczekać aż ostygnie.

W międzyczasie przygotować ciasto piwno - naleśnikowe:

Do miski wlać szklankę piwa, wsypać szklankę i pół mąki pszennej, wbić jajko, dodać łyżkę siemienia lnianego i proszek do pieczenia. Całość roztrzepać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać sól oraz szczyptę mielonej czerwonej papryki.

Fasolkę wkładać do miski z ciastem, wyciągać i kłaść na rozgrzanej patelni. Podczas smażenie oddzielać widelcem fasolki od siebie.

Smażyć na złoty kolor.
Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem
Odmierzyć szklankę piwa jasnego i wlać do miseczki
Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem
Wsypać szklankę i pół przesianej mąki pszennej
Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem
wbić jajko i dodać dużą łyżkę siemienia lnianego
Fasolka szparagowa w cieście piwnym z siemieniem
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron oddzielając fasolki od siebie widelcem