BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rolada wyszła smaczna, mięsko mięciutkie a farsz z gotowanego mięsa mielonego z warzywami wyszedł bardzo smaczny i fajnie komponował się z boczkiem .

Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem

 

  • boczek świeży około 1 -1,200 kg,

 

  • Farsz;
  • mięso wieprzowe 200 g,
  • karczek 200 g,
  • marchewka 1,
  • pietruszka 1,
  • seler kawałek,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • papryka czerwona 1/2 szt,
  • pieczarki 200 g,
  • cebula 1,
  • ząbki czosnku 3,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • boczek 200 g,
  • olej ,

 

  • Dodatkowo;
  • sól i pieprz,
  • musztarda sarepska 2 łyżki,
  • majeranek 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Mięso po opłukaniu gotujemy w osolonej wodzie, po zagotowaniu dodajemy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, studzimy i mielimy. Boczek kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą i czosnkiem oraz z pieczarkami.

Pokrojony boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki podsmażamy do miękkości.

Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażony boczek, warzywa, jajko i przyprawy mieszamy do połączenia składników.

Boczek nacinamy i delikatnie rozklepujemy, by nie porobić dziur, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Nakładamy farsz rozsmarowujemy, na farsz nakładamy posiekaną natkę pietruszki. Całość zwijamy w roladę, smarujemy oliwą i nacieramy majerankiem.

Roladę wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podpiekamy z obydwu stron.

Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika, pieczemy do miękkości mięsa w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w plastry.
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Mięso po ugotowaniu mielimy przez maszynkę do mięsa
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Wszystkie warzywa obieramy, czyścimy a następnie kroimy
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Do mięsa dodajemy podsmażone warzywa, jajko, przyprawy mieszamy
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Boczek nacinamy i rozklepujemy delikatnie
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Boczek posolić, oprószyć pieprzem posmarować musztardą. Nałożyć farsz i obsypać posiekaną natką pietruszki
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Zwinąć w roladę posmarować oliwą i obsypać ziołami obwiązać nitką kuchenną
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Roladę podpiec na rozgrzanej patelni z olejem z obydwu stron
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Roladę przekładamy do brytfanki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 170 stopniach do miękkości polewając wytworzonym sosem
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Roladę co jakiś czas obracamy. po upieczeniu wyjmujemy studzimy i kroimy