Sposób przygotowania:
Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem
Mięso po opłukaniu gotujemy w osolonej wodzie, po zagotowaniu dodajemy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, studzimy i mielimy. Boczek kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą i czosnkiem oraz z pieczarkami.
Pokrojony boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki podsmażamy do miękkości.
Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażony boczek, warzywa, jajko i przyprawy mieszamy do połączenia składników.
Boczek nacinamy i delikatnie rozklepujemy, by nie porobić dziur, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Nakładamy farsz rozsmarowujemy, na farsz nakładamy posiekaną natkę pietruszki. Całość zwijamy w roladę, smarujemy oliwą i nacieramy majerankiem.
Roladę wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podpiekamy z obydwu stron.
Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika, pieczemy do miękkości mięsa w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w plastry.
Pokrojony boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki podsmażamy do miękkości.
Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażony boczek, warzywa, jajko i przyprawy mieszamy do połączenia składników.
Boczek nacinamy i delikatnie rozklepujemy, by nie porobić dziur, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Nakładamy farsz rozsmarowujemy, na farsz nakładamy posiekaną natkę pietruszki. Całość zwijamy w roladę, smarujemy oliwą i nacieramy majerankiem.
Roladę wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podpiekamy z obydwu stron.
Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika, pieczemy do miękkości mięsa w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w plastry.