Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przyrządzony kalafior - jest niskokaloryczną pokusą i jest idealny jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.

Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku

 

 

  • Mieszanka przypraw:
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1/2 łyżeczki czosnku (proszek)
  • 1/2 łyżeczki chili (płatki)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (proszek)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku
► Mieszanka przypraw: do naczynia wsypać słodką paprykę, czosnek, chilli, kurkumę i sól i wszystko razem dobrze wymieszać.

► Z główki kalafiora usunąć liście i odciąć koncówkę łodygi, Kalafior umyć, osuszyć i przekroić na pół przez środek łodygi. Następnie wyciąć z każdej połówki gruby plaster ( stek ) o grubości około 2 - 3 cm, to samo zrobić z drugą połówką, aby uzyskać 2 steki z kalafiora. Następnie plastry posmarować olejem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron.

► Plastry z kalafiora ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po 15 minutach plastry odwrócić, na drugą stronę, posypać serem i piec kolejne 15 minut, aż ser się roztopi.
Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku
Plastry ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika po 15 minutach plastry odwrócić, posypać serem piec przez kolejne 15 minut.
Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku
Następnie plastry posmarować olejem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron.
Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku
Z główki kalafiora usunąć liście i odciąć koncówkę łodygi - kalafior umyć, osuszyć i przekroić na pół przez środek łodygi.