Sposób przygotowania:
Plastry z kalafiora zapiekane w piekarniku
► Mieszanka przypraw: do naczynia wsypać słodką paprykę, czosnek, chilli, kurkumę i sól i wszystko razem dobrze wymieszać.
► Z główki kalafiora usunąć liście i odciąć koncówkę łodygi, Kalafior umyć, osuszyć i przekroić na pół przez środek łodygi. Następnie wyciąć z każdej połówki gruby plaster ( stek ) o grubości około 2 - 3 cm, to samo zrobić z drugą połówką, aby uzyskać 2 steki z kalafiora. Następnie plastry posmarować olejem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron.
► Plastry z kalafiora ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po 15 minutach plastry odwrócić, na drugą stronę, posypać serem i piec kolejne 15 minut, aż ser się roztopi.
► Z główki kalafiora usunąć liście i odciąć koncówkę łodygi, Kalafior umyć, osuszyć i przekroić na pół przez środek łodygi. Następnie wyciąć z każdej połówki gruby plaster ( stek ) o grubości około 2 - 3 cm, to samo zrobić z drugą połówką, aby uzyskać 2 steki z kalafiora. Następnie plastry posmarować olejem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron.
► Plastry z kalafiora ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po 15 minutach plastry odwrócić, na drugą stronę, posypać serem i piec kolejne 15 minut, aż ser się roztopi.
biedroneczki