Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Przepis na ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjne ogórki małosolne - ekspresowo gotowe do jedzenia

Przepis na ogórki małosolne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przepis na ogórki małosolne

 

  • Porcja na mój wielki słój:
  • ok 1 kg ogórków gruntowych
  • główka czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • ok 1L wody
  • sól = na każdy litr wody 2 łyżeczki
  • laska chrzanu + jak się uda kupić to liście chrzanu

Sposób przygotowania:

Przepis na ogórki małosolne
Gotuję wodę z solą i doprowadzam do wrzenia - to moja zalewa. Daję mniej więcej 2 łyżeczki soli na litr wody. W tym czasie czosnek łupię na ząbki i obieram. Koper płuczę i w zależności od wielkości rozcinam na drobne części tak aby weszło do słoika. Liście chrzanu dokładnie myję. Wszystko wrzucam do słoika i układam na dno. Laskę chrzanu obieram, myję i dorzucam do reszty. Umyte ogórki układam ciasno w słoiku aż po samą górę i zalewam wrzątkiem z solą. Gdy zabraknie Wam wody po prostu ją dogotujcie. Moje ogórki są zjadane już na drugi dzień do obiadu - ale lepiej jak poleżą sobie z 2 dni :)
Przepis na ogórki małosolne
Na dnie układam liście chrzanu i czosnek
Przepis na ogórki małosolne
Na wierzch dokładam pocięty koper i pokrojona laskę chrzanu

Tagi:

ogórki