Na obiad warto podać sycący burger z kurczakiem i mozzarellą. Kotlet przyprawia się słodką i ostrą mieloną papryką, rozmarynem oraz solą. Równie pyszny jest hamburger drobiowy z guacamole i pomidorem. Dietetyczna wersja dania to pieczony kotlet z piersi kurczaka z marchewką, czosnkiem oraz słodką papryką, oregano i tymiankiem. Burger z kurczakiem najlepiej smakuje podany z sosami (np. na bazie jogurtu): czosnkowym, majonezowym, pomidorowym oraz musztardą.
Hamburger w bułce

Hamburger w bułce

Klasyczna bułka do hamburgera jest biała, puszysta i posypana z wierzchu sezamem. Można kupić specjalnie przeznaczone do tego pieczywo. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać bułki pełnoziarniste, zwykłe kajzerki, a nawet upiec je w domu. Niecodzienną odsłoną hamburgera jest podanie kotleta pomiędzy nuddlami z chińskiej zupki wyciętymi na jego kształt. Bułka w hamburgerze powinna być podpieczona z każdej strony i chrupiąca. Najlepiej zrobić to w tosterze, opiekaczu lub na suchej patelni. W wersji bezglutenowej w hamburgerze można użyć wafli ryżowych.

Hamburgery

Hamburgery

Hamburger, czyli kotlet w bułce z różnego rodzaju dodatkami, to fast food, który można przygotować samodzielnie, czyniąc z niego wartościowy posiłek. Hamburger domowy daje nieograniczone możliwości w komponowaniu składników. Kotlet może być drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny, wegetariański, a nawet wegański. Dodatek plastra żółtego sera czyni z hamburgera cheeseburgera. Ciekawie sprawdzi się w tym wydaniu również mozzarella lub parmezan.

Hamburger drobiowy

Hamburger drobiowy

Dietetyczne burgery z kurczaka to świetny pomysł na obiad. Najlepiej przygotować je na patelni grillowej lub w piekarniku. Dobrze jest wcześniej zamarynować mięso w oliwno-ziołowej mieszance.

Burgery z indyka

Burgery z indyka

Hamburger z indyka to dietetyczna wersja tradycyjnych wołowych steków dodawanych do burgerów. Potrawa będzie jeszcze zdrowsza, kiedy przygotujemy ją w piekarniku, zamiast na patelni. Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to smaczne danie obiadowe, które przyprawia się ziołami prowansalskimi, płatkami chili, solą i pieprzem. Burger drobiowy można przygotować także z dodatkiem cukinii i doprawić go suszonym oregano oraz kminem rzymskim.

Burgery

Burgery

Burgery można przygotować na wiele sposobów, na przykład w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Do podpieczonej bułki wkłada się dowolne składniki, najczęściej wołowinę, ser żółty oraz warzywa, a całość polewa sosami. Burgery, czyli amerykańskie kanapki, doskonale sprawdzą się jako szybki obiad. Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem frytek lub cebulowych krążków w panierce.

Polecane przepisy do kategorii Burgery z kurczaka