Skąd się wzięły hamburgery?

Hamburger to typowe danie fast food, duża bułka z kotletem i dodatkami - wydawać by się mogło - rodem z USA.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Skąd się wzięły hamburgery?
USA - jeśli chodzi o kulinaria na myśl przychodzą wszelkie dania typu fast food - do tego kaloryczne i raczej odradzane przez dietetyków. Z tego też względu często do jednego worka wrzuca się hot dogi, hamburgery, frytki, choć niekoniecznie historia ich pochodzenia jest tak oczywista.

Hamburger to przecież bułka z Hamburga - a Hamburg bynajmniej nie leży w Stanach Zjednoczonych.

A konkretnie swoją nazwę zawdzięcza befsztykowi po hambursku, czyli kotletowi z siekanej wołowiny - przepis ten do Ameryki zawieźli imigranci z Niemiec.

Autorem hamburgera jest Flechter Davis, który jako pierwszy zaserwował kotleta na bułce z dodatkiem musztardy, majonezu i sałatki.

Trzeba przyznać, ze hamburger trzyma się całkiem nieźle mimo ponad 100 lat (w 2004 roku obchodził swoje setne urodziny).