Oryginalny, chiński przepis na kaczkę po pekińsku liczy około 15 tysięcy słów i ciężko go zrealizować w domowych warunkach. Można jednak skorzystać w uproszczonej receptury, z którą poradzi sobie każdy kucharz-amator. Kaczkę w całości lub tylko jej pierś należy upiec w marynacie przygotowanej z orientalnych składników, takich jak imbir, cynamon, ocet ryżowy, sos sojowy, prażony sezam i goździki. Po wyjęciu z piekarnika mięso kroi się na małe porcje. Sekretem kaczki po chińsku jest sposób jej podawania: potrawę serwuje się na plackach mandaryńskich przypominających naleśniki. Całość polewa się aromatycznym sosem hoisin. Można dodać także pokrojonego ogórka i małe cebulki.
Kaczka pieczona w rękawie

Kaczka pieczona w rękawie

Mięso kaczki pieczonej w rękawie jest kruche i soczyste. Przed upieczeniem kaczki należy ją zamarynować, np. w majeranku, tymianku, pieprzu i soli. Można dodać też estragon. Zamarynowane mięso trzeba włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie kaczkę można nadziać. Najczęściej wykorzystuje się do tego kwaśne jabłka. Można zrobić też farsz z ziemniaków, kapusty kiszonej. Do nadzienia dodaje się też pomarańcze.

Kaczka duszona

Kaczka duszona

Duszona kaczka to eleganckie i wykwintne danie obecne w polskiej kuchni od wieków. Najbardziej podstawową wersją tej potrawy jest kaczka duszona w sosie własnym. Do jej przygotowania wykorzystuje się różne elementy porcjowanej kaczki, na przykład pierś, skrzydełka i nóżki. Przepis można modyfikować i dodawać do niego inne składniki według uznania. Znana jest między innymi kaczka duszona z warzywami, w cebuli, winie i śmietanie. Na święta i inne ważne okazje warto zaserwować efektowną kaczkę duszoną z jabłkami.

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Nadziewana kaczka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kaczka faszerowana pieczona w całości. Najczęściej nadziewa się ją farszem zrobionym z mielonego mięsa i podrobów (np. wątróbki). Popularne przepisy to także kaczka szpikowana jabłkami, kaszą, warzywami i pieczarkami. Nadziewać można także mniejsze elementy kaczki, głównie piersi i udka. Faszerowana noga z kaczki czy filet wypełniony pieczarkami, serem lub żurawiną to doskonałe propozycje na niedzielny obiad.

Polecane przepisy do kategorii Kaczka po pekińsku