Idealnie upieczona kaczka to przysmak, obok którego trudno przejść obojętnie. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i aromatyczny farsz. Warto taki specjał przygotować na specjalne okazje oraz święta, w tym na bożonarodzeniowy obiad. Z czym ją podać, by dopełnić jej smaku?
Co podać do kaczki?
Pieczona kaczka to majstersztyk sam w sobie. Łatwo go jednak zepsuć, poprzez złe dodatki. Oto kilka najpopularniejszych rzeczy, które można podać do kaczki:
- Pieczone jabłka – najprostsza opcja, ponieważ są to te same jabłka, które wkładamy do brytfanny razem z ptakiem. Nasiąknięte tłuszczem z drobiu będą znakomicie smakować.
- Pieczone ziemniaki – nieco mniej konwencjonalny dodatek, ale równie trafiony. Ziemniaki dobrze jest upiec osobno, najlepiej w formie półksiężyców lub talarków z dodatkiem świeżego rozmarynu.
- Ugotowana kasza – jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak – wybór jest spory. Ważne, aby nie była rozgotowana, ale też niezbyt twarda. Wówczas doskonale wymiesza się z sosem.
- Puree ziemniaczane – tradycyjny dodatek do wielu pieczonych potraw. Również i w przypadku kaczki będzie to trafiony wybór.
- Kluski ziemniaczane – tutaj jest wiele opcji – dobrym pomysłem są zarówno gnocchi, kopytka, jak i tradycyjne kluski śląskie. Warto ich wielkość i rodzaj dopasować do preferencji biesiadników.
Jaka sałatka do pieczonej kaczki?
Nie tylko dodatek jest ważny. Warto również zadbać o odpowiednią sałatkę. Do pieczonej kaczki najlepiej sprawdzi się czerwona kapusta – zasmażana albo surowa. Inną opcją jest także tradycyjna sałatka colesław, która pasuje nie tylko do drobiu, ale i innych mięs.