Sposób przygotowania:
Kaczka po pekińsku z zielonym ogórkiem
Przepis: Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy, do dużego garnka z wrzącą wodą wkładamy w całości na 10-15 minut i delikatnie podgotowujemy, gotową ostudzamy i dokładnie smarujemy glazurą, odkładamy szczelnie owiniętą folią spożywczą do lodówki na 48 godzin, co 6-7 godzin kaczkę smarujemy glazurą, zewnątrz i wewnątrz.
Glazura: 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki miodu, drobno posiekane 3 szalotki, 2 łyżki octu ryżowego, 4 ząbki czosnku, imbir, przyprawa pięciu smaków, 60 mil chińskiej wódki z ryżu ( może być zwykłą czysta), ostrą paprykę, całość gotuj około 10 minut tak aby przyprawy się dokładnie połączyły, ostudź.
Gotową zamarynowaną kaczkę ustaw na kratce na blasze do pieczenia, na dno blachy nalej ok. 200 ml białego wytrawnego wina. Połóż kaczkę na kratkę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne półtorej godziny, co kilkanaście minut smarujemy pozostałością glazury oraz sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Sos: 300 g drobno pokrojonych śliwek bez pestek, 5 łyżek sosu sojowego, duża szczypta ostrej papryki, świeży imbir, ząbek czosnku, 60-70 mil sherry, wszystko podgrzewamy mieszając w rondelku około 10 minut, przełożyć do miski, dodać sezam i schłodzić.
Upieczoną kaczkę kroimy na plasterki razem ze skórką , ogórka kroimy w paski bez nasion, pokrojoną w słupki szalotkę, wszystko zwijamy w placki chińskie i moczymy w sosie, jeśli nie posiadacie placków chińskich można zastąpić plackami tortili. Aby kaczka smakowała jak w dobrej restauracji w Pekinie koniecznie jedz ją rękami maczając w sosie.
"Beijing kaoya", to tak w Pekinie nazywa się ta kaczka, jest to jeden z najsłynniejszych chińskich smakołyków. Przepis powstał około 600 lat temu i do dnia dzisiejszego króluje na stołach całego świata.
Glazura: 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki miodu, drobno posiekane 3 szalotki, 2 łyżki octu ryżowego, 4 ząbki czosnku, imbir, przyprawa pięciu smaków, 60 mil chińskiej wódki z ryżu ( może być zwykłą czysta), ostrą paprykę, całość gotuj około 10 minut tak aby przyprawy się dokładnie połączyły, ostudź.
Gotową zamarynowaną kaczkę ustaw na kratce na blasze do pieczenia, na dno blachy nalej ok. 200 ml białego wytrawnego wina. Połóż kaczkę na kratkę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne półtorej godziny, co kilkanaście minut smarujemy pozostałością glazury oraz sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Sos: 300 g drobno pokrojonych śliwek bez pestek, 5 łyżek sosu sojowego, duża szczypta ostrej papryki, świeży imbir, ząbek czosnku, 60-70 mil sherry, wszystko podgrzewamy mieszając w rondelku około 10 minut, przełożyć do miski, dodać sezam i schłodzić.
Upieczoną kaczkę kroimy na plasterki razem ze skórką , ogórka kroimy w paski bez nasion, pokrojoną w słupki szalotkę, wszystko zwijamy w placki chińskie i moczymy w sosie, jeśli nie posiadacie placków chińskich można zastąpić plackami tortili. Aby kaczka smakowała jak w dobrej restauracji w Pekinie koniecznie jedz ją rękami maczając w sosie.
"Beijing kaoya", to tak w Pekinie nazywa się ta kaczka, jest to jeden z najsłynniejszych chińskich smakołyków. Przepis powstał około 600 lat temu i do dnia dzisiejszego króluje na stołach całego świata.
kołczu
Maria gotuje