Mięso drobiowe jest bardzo zdrowe!

  • 1

Warto uwzględnić to bogate w białko mięso w naszym codziennym menu. Przedstawiam Wam prostych wskazówek, jak można przygotowywać drób w różnej postaci.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mięso drobiowe jest bardzo zdrowe!
fot. Fotolia

Mięso z drobiu jest źródłem białka wysokowartościowego. Drób w zależności od rodzaju zawiera różne rodzaje tłuszczu, jednak najmniej zawiera go kurczak. W tłuszczu drobiu jest więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych w tłuszczu zwierząt rzeźnych działają przeciwmiażdżycowo.

Aby ograniczyć spożycie tłuszczu drobiowego mięso należy jeść bez skóry. Mięso drobiowe zawiera witaminy z grupy B (B, B2, PP) oraz składniki mineralne. Z drobiu przygotowuje się bardzo wiele potraw na gorąco jak i na zimno.

Młode kurczaki nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia, przyrządzamy z nich potrawy duszone z różnymi dodatkami i farszami. Starsze sztuki zazwyczaj gotujemy; takie mięso można podawać z różnymi sosami. Można także wykorzystać je do przyrządzania kotletów siekanych, smażonych oraz galantyn.

Mięso bez skóry miele się w maszynce, dodaje namoczoną bułkę, jaja i przyprawy i napełnia oczyszczoną skórę zdjętą z tuszki. Ze starszych sztuk można przyrządzać również potrawy duszone. Drobiu nie należy moczyć w wodzie, tylko myć pod bieżącą wodą, ponieważ traci składniki mineralne.

Umyte mięso należy osuszyć ściereczką, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu. Całe kurczaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 - 250 stopni. Gdy skórka się zarumieni, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Podczas pieczenia należy podlewać kurczaka wodą i sosem wytrąconym podczas pieczenia.

Mięso ze starszych kurczaków przyrządzamy z jarzynami. Można także dodać wino, szybciej się ugotuje. Do smażenia nadają się piersi z kurczaka, indyka, kur. Kurczaki przyprawiamy delikatnie, natomiast do mięsa z kaczki czy gęsi stosujemy pikantne przyprawy.