Sposób przygotowania:
Kaczka po pekińsku
Kaczkę umyć, za pomocą nożyc odciąć końce skrzydeł. Usunąć kuper, tłuszcz z okolic szyi i brzucha. Zanurzyć na 2 minuty w garnku z wrzątkiem, żeby skóra się naciągnęła. Wyjąć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć skórę kaczki (gdy jest jeszcze ciepła) miodem rozpuszczonym w wodzie, odstawić do lodówki najlepiej na noc, minimum na 5 godzin.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni celsjusza. Ułożyć kaczkę grzbietem do dołu i piec 1 i ½ godziny bez polewania tłuszczem. Sprawdzać, czy się nie przypala. Pokroić w małe kawałki. W osobnych naczyniach podać pokrojoną w paseczki cebulkę dymkę i ogórek.
Podawać z plackami mandaryńskimi lub dowolnymi innymi cienkimi plackami.
Taką kaczkę chińczycy jadają z plackiem mandaryńskim. Najpierw smarują sosem hoi sin placek, potem kilka kawałków cebulki i ogórka i mięsa. Brzegi zawija się, by nic nie powypadało.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni celsjusza. Ułożyć kaczkę grzbietem do dołu i piec 1 i ½ godziny bez polewania tłuszczem. Sprawdzać, czy się nie przypala. Pokroić w małe kawałki. W osobnych naczyniach podać pokrojoną w paseczki cebulkę dymkę i ogórek.
Podawać z plackami mandaryńskimi lub dowolnymi innymi cienkimi plackami.
Taką kaczkę chińczycy jadają z plackiem mandaryńskim. Najpierw smarują sosem hoi sin placek, potem kilka kawałków cebulki i ogórka i mięsa. Brzegi zawija się, by nic nie powypadało.