Sposób przygotowania:
Kaczka po pekińsku (Chiny)
Wszystkie składniki lakieru połączyć ze sobą i wymieszać. Kaczkę ponakłuwać widelcem i posmarować lakierem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie piec ją w piekarniku nagrzanym do temparatury 200°C około półtorej godziny, często polewając sosem z pieczenia. Wszystkie składniki sosu śliwkowego połączyć. Podgrzewać stopniowo, stale mieszając, około 5 minui Ostudzić i schłodzić w lodówce. Mąkę zalać wrzątkiem. Ciasto wyrabiać pan minut, a następnie odstawić na kolejne 5 minut. Uformować wałek o średniej 6 centymetrów. Pokroić na placki. Wierzch każdego placka posmarować odrcl biną oleju. Placki składać po dwa, stykając je natłuszczonymi stronami. Każda z par rozwałkować do średnicy 15 centymetrów. Smażyć na tłuszczu na mocna rozgrzanej patelni, nie rumieniąc. Placki ostrożnie rozdzielić. Upieczoną kaczka pokroić w plasterki. Układać je po kilka na placuszkach wraz z kilkoma paskami ogórka i dymki oraz łyżeczką sosu śliwkowego. Placuszek zwinąć w rulonik.
Gość