Jak zrobić pieczonego łososia ze szpinakiem?
Łosoś pieczony ze szpinakiem jest doskonałym pomysłem na efektowny obiad podany z okazji rodzinnej uroczystości. Ryba najlepiej smakuje, gdy przed upieczeniem pozostawi się ją w marynacie, którą można przygotować ze: słodkiej papryki w proszku, startego czosnku, soku z cytryny, zalewy oliwnej z suszonych pomidorów oraz syropu klonowego, który można zastąpić miodem. Łososia należy opłukać, ułożyć na desce skórką do dołu i poporcjować. Kawałki ryby smaruje się przyrządzoną marynatą i odstawia na co najmniej 20-30 minut. Zamarynowanego łososia wkłada się do nagrzanego do 210 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 15 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie szpinaku, do czego potrzebne są: masło, czosnek, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana oraz oczywiście szpinak, który należy umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzewa się masło, na którym podsmaża się czosnek. Następnie dodaje się do niego szpinak, a po chwili śmietankę, sól oraz pieprz. Całość należy gotować (około 1 minuta od zagotowania). Na koniec szpinak posypuje się mąką ziemniaczaną i miesza. Upieczonego łososia wysuwa się z piekarnika, a na jego wierzchu układa się gotowy szpinak i posiekane suszone pomidory. Potrawę chwilę się zapieka – wystarczy około pół minuty. Tak przygotowany pieczony łosoś ze szpinakiem wyśmienicie smakuje w towarzystwie ryżu, np. jaśminowego, wymieszanego z pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną papryką.
Makaron z pieczonym łososiem i szpinakiem
Sycącym daniem, które zachwyci podniebienia najbardziej wymagających gości jest makaron farfalle – kokardki podany ze szpinakiem i kawałkami pieczonego łososia. Rybę należy pokroić w kostkę, doprawić solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem cytrynowym (rybę można również lekko skropić sokiem z cytryny), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 15 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę lub olej roślinny dodaje się posiekaną cebulę i czosnek, do których następnie dorzuca się mrożony szpinak. Całość podgrzewa się do momentu, aż szpinak się rozpuści. Do szpinaku dodaje się pokruszony ser feta oraz przyprawy: sól i pieprz. Ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron farfalle odcedza się i nakłada na talerze. Na wierzch makaronu kładzie się szpinak z patelni i upieczone kawałki łososia.
Łosoś pieczony ze szpinakiem jest doskonałym pomysłem na efektowny obiad podany z okazji rodzinnej uroczystości. Ryba najlepiej smakuje, gdy przed upieczeniem pozostawi się ją w marynacie, którą można przygotować ze: słodkiej papryki w proszku, startego czosnku, soku z cytryny, zalewy oliwnej z suszonych pomidorów oraz syropu klonowego, który można zastąpić miodem. Łososia należy opłukać, ułożyć na desce skórką do dołu i poporcjować. Kawałki ryby smaruje się przyrządzoną marynatą i odstawia na co najmniej 20-30 minut. Zamarynowanego łososia wkłada się do nagrzanego do 210 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 15 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie szpinaku, do czego potrzebne są: masło, czosnek, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana oraz oczywiście szpinak, który należy umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzewa się masło, na którym podsmaża się czosnek. Następnie dodaje się do niego szpinak, a po chwili śmietankę, sól oraz pieprz. Całość należy gotować (około 1 minuta od zagotowania). Na koniec szpinak posypuje się mąką ziemniaczaną i miesza. Upieczonego łososia wysuwa się z piekarnika, a na jego wierzchu układa się gotowy szpinak i posiekane suszone pomidory. Potrawę chwilę się zapieka – wystarczy około pół minuty. Tak przygotowany pieczony łosoś ze szpinakiem wyśmienicie smakuje w towarzystwie ryżu, np. jaśminowego, wymieszanego z pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną papryką.
Makaron z pieczonym łososiem i szpinakiem
Sycącym daniem, które zachwyci podniebienia najbardziej wymagających gości jest makaron farfalle – kokardki podany ze szpinakiem i kawałkami pieczonego łososia. Rybę należy pokroić w kostkę, doprawić solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem cytrynowym (rybę można również lekko skropić sokiem z cytryny), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 15 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę lub olej roślinny dodaje się posiekaną cebulę i czosnek, do których następnie dorzuca się mrożony szpinak. Całość podgrzewa się do momentu, aż szpinak się rozpuści. Do szpinaku dodaje się pokruszony ser feta oraz przyprawy: sól i pieprz. Ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron farfalle odcedza się i nakłada na talerze. Na wierzch makaronu kładzie się szpinak z patelni i upieczone kawałki łososia.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś pieczony ze szpinakiem
Sortuj wg: