Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez 10 minut. Sos koperkowy Winiary rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Smażymy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty o boku ok 10cm. Resztę ciasta kroimy na 0,5cm paseczki. Na krawędzi każdego z boków kwadratów kładziemy po jednym paseczku. Na środek kwadratów wykładamy szpinak z patelni. Kładziemy po kawałku łososia. Posypujemy pieprzem cytrynowym i przykrywamy pozostałymi paskami z ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.
marietta