Jak przyrządzić łososia w sosie śmietanowym?
Łosoś w sosie śmietanowym, serwowany w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków posypanych świeżym, drobno posiekanym koperkiem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Filety łososia należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Rybę skrapia się sokiem z cytryny, oprósza solą i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Łososia powinno odstawić się na około 30 minut do lodówki, aby przesiąkł przyprawami i nabrał smaku. Wyśmienity sos śmietanowy przygotuje się, wykorzystując śmietanę 30%, wytrawne białe wino, sok z cytryny, pęczek koperku oraz odrobinę masła. Do doprawienia potrzebne są: sól, pieprz, mielona ostra i słodka papryka. Zamarynowanego łososia podsmaża się na maśle. Na patelnię wlewa się wino i przez chwilę gotuje, a następnie dodaje się śmietany. Gdy śmietana się zredukuje, do całości wsypuje się umyty i posiekany koperek oraz przyprawy.
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Makaron tagiatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym to wyśmienite danie wywodzące się z kuchni włoskiej. W przygotowaniu gęstego, śmietanowego sosu niezbędne są: śmietana kremówka, skórka starta z cytryny, sól, pieprz oraz odrobina posiekanego szczypiorku. Przyrządzenie dania rozpoczyna się od ugotowania w lekko osolonej wodzie makaronu, który następnie się odcedza i przekłada do głębokiej patelni. Tagiatelle zalewa się śmietaną kremówką, po czym do całości dodaje się skórkę cytrynową. Wszystko razem należy wymieszać i podgrzewać do momentu zagotowania się śmietany. Patelnie zdejmuje się z ognia, a do jej zawartości dorzuca się pokrojonego w kostkę lub paseczki wędzonego łososia oraz posiekany szczypiorek. Danie doprawia się czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Upieczone filety z łososia można podawać w całości ułożone na makaronie, polane śmietanowo-koperkowym sosem z dodatkiem pysznych pomidorków koktajlowych.
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym jest sycącym daniem, które przygotuje się w prosty i szybki sposób, bo już w 25 minut. Składnikami potrzebnymi do zrobienia tego pysznego dania są: filety łososia, śmietana 30%, mąka, świeży koperek, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz oraz inne ulubione przyprawy lub wegeta. Rybę kroi się na mniejsze kawałki, układa w naczyniu żaroodpornym, skrapia cytrynowym sokiem i doprawia. Śmietanę należy rozrobić z mąką, a następnie dodać do niej posiekany koperek, przyprawy i zagotować. Łososia polewa się przygotowanym śmietanowym sosem i wstawia do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Łosoś w sosie śmietanowym, serwowany w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków posypanych świeżym, drobno posiekanym koperkiem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Filety łososia należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Rybę skrapia się sokiem z cytryny, oprósza solą i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Łososia powinno odstawić się na około 30 minut do lodówki, aby przesiąkł przyprawami i nabrał smaku. Wyśmienity sos śmietanowy przygotuje się, wykorzystując śmietanę 30%, wytrawne białe wino, sok z cytryny, pęczek koperku oraz odrobinę masła. Do doprawienia potrzebne są: sól, pieprz, mielona ostra i słodka papryka. Zamarynowanego łososia podsmaża się na maśle. Na patelnię wlewa się wino i przez chwilę gotuje, a następnie dodaje się śmietany. Gdy śmietana się zredukuje, do całości wsypuje się umyty i posiekany koperek oraz przyprawy.
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Makaron tagiatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym to wyśmienite danie wywodzące się z kuchni włoskiej. W przygotowaniu gęstego, śmietanowego sosu niezbędne są: śmietana kremówka, skórka starta z cytryny, sól, pieprz oraz odrobina posiekanego szczypiorku. Przyrządzenie dania rozpoczyna się od ugotowania w lekko osolonej wodzie makaronu, który następnie się odcedza i przekłada do głębokiej patelni. Tagiatelle zalewa się śmietaną kremówką, po czym do całości dodaje się skórkę cytrynową. Wszystko razem należy wymieszać i podgrzewać do momentu zagotowania się śmietany. Patelnie zdejmuje się z ognia, a do jej zawartości dorzuca się pokrojonego w kostkę lub paseczki wędzonego łososia oraz posiekany szczypiorek. Danie doprawia się czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Upieczone filety z łososia można podawać w całości ułożone na makaronie, polane śmietanowo-koperkowym sosem z dodatkiem pysznych pomidorków koktajlowych.
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym jest sycącym daniem, które przygotuje się w prosty i szybki sposób, bo już w 25 minut. Składnikami potrzebnymi do zrobienia tego pysznego dania są: filety łososia, śmietana 30%, mąka, świeży koperek, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz oraz inne ulubione przyprawy lub wegeta. Rybę kroi się na mniejsze kawałki, układa w naczyniu żaroodpornym, skrapia cytrynowym sokiem i doprawia. Śmietanę należy rozrobić z mąką, a następnie dodać do niej posiekany koperek, przyprawy i zagotować. Łososia polewa się przygotowanym śmietanowym sosem i wstawia do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś w sosie śmietanowym
Sortuj wg: