Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łosoś ma jedną wielką zaletę, dobrze pasuje do wszystkich rodzajów ziół i warzyw i jest zdrowszy, niż paluszki rybne z zamrażarki ! - nie tylko w Wielki Piątek.

Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym

 

  • 800 g filetu z łososia ze skórą
  • paczka tartego sera (200 g)
  • masło (do wysmarowania formy)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Sos śmietanowy:
  • 300 ml śmietany
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula (pokroić w drobną kostkę)
  • papryka ostra (mielona / dużo)
  • rozmaryn (suszony)
  • oregano (suszone)
  • bazylia (suszona)
  • estragon (suszony)
  • kiść natki pietruszki (posiekać)

Sposób przygotowania:

Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
► Sos śmietanowy: połączyć i wymieszać (można krótko z ręcznym blenderem) ze śmietaną, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, papryką, cebulą, rozmarynem, oregano, bazylią, estragonem i natką pietruszki.

► Filety z łososia oczyścić z łusek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą i pieprzem i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Następnie zalać sosem śmietanowym, posypać serem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180C / Termoobieg /. Ryba smakuje dobrze z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i sałatką. Potrawę można przygotować wcześniej, a upiec póżniej.
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
Filety z łososia posypać serem i zapiekać w naczyniu żaroodpornym w rozgrzanym piekarniku.
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
Rybę umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zalać sosem śmietanowym.
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
Filety z łososia oczyścić z łusek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić solą i pieprzem.

Tagi:

dania