Papryka z grilla jest aromatyczna, wyrazista w smaku i niskokaloryczna. Danie przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso. Paprykę należy przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i umyć. Następnie warzywo naciera się oliwą i przyprawia solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, curry oraz bazylią. Całość piecze się na ruszcie przez kilka minut. Grillowana papryka dobrze komponuje się z pieczywem, serami, wędlinami i sałatkami.
Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Grillowany bakłażan lub bakłażan pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsami, innymi warzywami, chrupkim pieczywem oraz z serami. Ponieważ bakłażan jest warzywem dość neutralnym w smaku, przed przystąpieniem do opiekania warto nieco go przyprawić.Oprószony solą i pieprzem bakłażan odstawia się na kilka minut, a kiedy puści sok układa na ruszcie grilla. Pieczony bakłażan, dzięki temu staje się delikatny, aromatyczny i złocisty.

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

Jak przygotować ziemniaki na grilla? To proste. Wystarczy wybrać większe sztuki, dokładnie je umyć a następnie zawinąć w folię. Potem pozostaje już tylko je upiec na grillu. Grillowane ziemniaki idealnie komponują się z pieczoną kiełbasą lub karkówką. Najlepiej jest je podawać z sosami: jogurtowym, czosnkowym lub ziołowym. Do pieczonych ziemniaków dobrze jest podawać surówkę – z pora lub marchewki.

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Świetnym pomysłem jest cukinia z grilla. Można ją przyrządzać na patelni grillowej lub w piekarniku. Cukinia z grilla z mozzarellą ma intensywny smak, a dodany ser nadaje ciągłości i delikatności potrawie. Dobrym pomysłem jest też grillowana cukinia z fetą i suszonymi pomidorami. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Najszybszy sposób na szparagi? Upiec je na grillu – samodzielnie lub zawinięte w boczek. Przygotowane w ten sposób można podawać z sosem berneńskim, beszamelowym lub czosnkowym. Można także pokusić się o wykorzystanie ich jako dodatku do grillowanego łososia lub kurczaka. W ten sposób stworzymy pełnowartościowy posiłek w zaledwie kilka minut!
 

Kukurydza z grilla

Polecane przepisy do kategorii Papryka z grilla