Kukurydzę z masłem przygotowuje się najczęściej w postaci kolb do obgryzania, ale w sałatkach sprawdza się także pieczona na maśle kukurydza z puszki. Surową kukurydzę najpierw trzeba ugotować: w wodzie, wodzie z mlekiem, mleku lub na parze.
Jak ugotować kukurydzę z masłem w wodzie?
Aby zrobić kukurydzę z masłem, trzeba pamiętać o tym, by nie dodawać soli do wody, w której gotują się kolby, gdyż może ona powodować twardnienie ziaren. Zamiast soli lepiej wsypać cukier przyspieszający mięknięcie kukurydzy.
Gotowana kukurydza z masłem na chrupko
Kukurydzę warto wyjąć z wody trochę wcześniej i skończyć jej przyrządzanie na patelni bądź w piekarniku – będzie wtedy bardziej chrupka. Zarówno do smażenia, jak i do pieczenia, najlepiej użyć masła. Jeśli zdecydujesz się na smażenie, pamiętaj, by ogień nie był zbyt duży. Jeśli smażysz z czosnkiem lub cebulą, pilnuj, by się nie przypaliły. Jeżeli pieczesz w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 190-200˚C. Wystarczy, jeśli ugotowane kolby poleżą wewnątrz przez 2-3 minuty.
Kukurydza z puszki z masłem
Smacznym dodatkiem do dań i sałatek może być także kukurydza z puszki z masłem. Nie trzeba jej gotować – wystarczy przysmażyć na patelni albo włożyć na parę minut do piekarnika bądź mikrofali. Przed podgrzaniem pamiętaj o odsączeniu wody i dodaniu masła.
Jak ugotować kukurydzę z masłem w wodzie?
Aby zrobić kukurydzę z masłem, trzeba pamiętać o tym, by nie dodawać soli do wody, w której gotują się kolby, gdyż może ona powodować twardnienie ziaren. Zamiast soli lepiej wsypać cukier przyspieszający mięknięcie kukurydzy.
- Oczyść kolby kukurydzy z liści i białych nitek.
- Wlej do garnka tyle wody, żeby przykryła kolby, i doprowadź ją do wrzenia.
- Osłódź wodę nie więcej niż 1 łyżeczką cukru, a potem włóż kukurydzę.
- Gotuj do miękkości (7-15 min w zależności od gatunku kukurydzy).
Gotowana kukurydza z masłem na chrupko
Kukurydzę warto wyjąć z wody trochę wcześniej i skończyć jej przyrządzanie na patelni bądź w piekarniku – będzie wtedy bardziej chrupka. Zarówno do smażenia, jak i do pieczenia, najlepiej użyć masła. Jeśli zdecydujesz się na smażenie, pamiętaj, by ogień nie był zbyt duży. Jeśli smażysz z czosnkiem lub cebulą, pilnuj, by się nie przypaliły. Jeżeli pieczesz w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 190-200˚C. Wystarczy, jeśli ugotowane kolby poleżą wewnątrz przez 2-3 minuty.
Kukurydza z puszki z masłem
Smacznym dodatkiem do dań i sałatek może być także kukurydza z puszki z masłem. Nie trzeba jej gotować – wystarczy przysmażyć na patelni albo włożyć na parę minut do piekarnika bądź mikrofali. Przed podgrzaniem pamiętaj o odsączeniu wody i dodaniu masła.