Jak przyrządzić kukurydzę z masłem?

Kukurydza z masłem to przekąska do podawania na zimno i gorąco, słodko i słono. Wystarczy ugotować kolbę w wodzie, a potem rozpuścić na niej masło. Można też przyrządzić kukurydzę na krucho – po ugotowaniu podpiec ją w piekarniku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić kukurydzę z masłem?
fot. Fotolia
Kukurydzę z masłem przygotowuje się najczęściej w postaci kolb do obgryzania, ale w sałatkach sprawdza się także pieczona na maśle kukurydza z puszki. Surową kukurydzę najpierw trzeba ugotować: w wodzie, wodzie z mlekiem, mleku lub na parze.

Jak ugotować kukurydzę z masłem w wodzie?

Aby zrobić kukurydzę z masłem, trzeba pamiętać o tym, by nie dodawać soli do wody, w której gotują się kolby, gdyż może ona powodować twardnienie ziaren. Zamiast soli lepiej wsypać cukier przyspieszający mięknięcie kukurydzy.
  • Oczyść kolby kukurydzy z liści i białych nitek.
  • Wlej do garnka tyle wody, żeby przykryła kolby, i doprowadź ją do wrzenia.
  • Osłódź wodę nie więcej niż 1 łyżeczką cukru, a potem włóż kukurydzę.
  • Gotuj do miękkości (7-15 min w zależności od gatunku kukurydzy).
Kukurydzę możesz posolić dopiero po ugotowaniu.  Wtedy też posmaruj ją odrobiną masła (może być zmieszane z rozdrobnionymi ziołami, czosnkiem lub prażoną cebulą).

Gotowana kukurydza z masłem na chrupko

Kukurydzę warto wyjąć z wody trochę wcześniej i skończyć jej przyrządzanie na patelni bądź w piekarniku – będzie wtedy bardziej chrupka. Zarówno do smażenia, jak i do pieczenia, najlepiej użyć masła. Jeśli zdecydujesz się na smażenie, pamiętaj, by ogień nie był zbyt duży. Jeśli smażysz z czosnkiem lub cebulą, pilnuj, by się nie przypaliły. Jeżeli pieczesz w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 190-200˚C. Wystarczy, jeśli ugotowane kolby poleżą wewnątrz przez 2-3 minuty.

Kukurydza z puszki z masłem

Smacznym dodatkiem do dań i sałatek może być także kukurydza z puszki z masłem. Nie trzeba jej gotować – wystarczy przysmażyć na patelni albo włożyć na parę minut do piekarnika bądź mikrofali. Przed podgrzaniem pamiętaj o odsączeniu wody i dodaniu masła.