Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięsnych dań. Świetnie smakują z posypką koperkową lub z sosami jogurtowymi, czosnkowymi bądź cytrynowymi. Przed grillowaniem ziemniaki bez obierania należy obgotować w mundurkach i przestudzić. Następnie każde warzywo trzeba naciąć, a do środka nałożyć odrobinę masła z ulubionymi przyprawami. Tak przygotowanego ziemniaka można zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym ruszcie (lub wsadzając między rozżarzone węgielki lub drewno).
Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Grillowany bakłażan lub bakłażan pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsami, innymi warzywami, chrupkim pieczywem oraz z serami. Ponieważ bakłażan jest warzywem dość neutralnym w smaku, przed przystąpieniem do opiekania warto nieco go przyprawić.Oprószony solą i pieprzem bakłażan odstawia się na kilka minut, a kiedy puści sok układa na ruszcie grilla. Pieczony bakłażan, dzięki temu staje się delikatny, aromatyczny i złocisty.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla można przygotować w niecałe dwadzieścia minut. Potrzeba do tego, oprócz grzybów, przypraw i ziół m.in. soli morskiej, oliwy z oliwek, czosnku, koperku i ziół prowansalskich. Dobrze by pieczarki przed grillowaniem poleżały w marynacie przez kilkadziesiąt minut. Świetnie smakują podane w bułce, jako burgery, z kaszą kuskus lub polentą. Najlepiej serwować je na ciepło.

Papryka z grilla

Papryka z grilla

Papryka z grilla jest aromatyczna, wyrazista w smaku i niskokaloryczna. Danie przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso. Paprykę należy przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i umyć. Następnie warzywo naciera się oliwą i przyprawia solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, curry oraz bazylią. Całość piecze się na ruszcie przez kilka minut. Grillowana papryka dobrze komponuje się z pieczywem, serami, wędlinami i sałatkami.

Polecane przepisy do kategorii Ziemniaki z grilla

Znaleźliśmy 37 przepisów w kategorii Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

iziona iziona
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: