Warzywa to idealny dodatek na grilla. Najczęściej grilluje się: bakłażany, pieczarki, ziemniaki, papryki, cukinie, szparagi, pomidory, cebule, kukurydze w kolbach oraz czosnek. Grillowane warzywa to pomysł na dietetyczne dania dla wegetarian. Szaszłyki z grilla można zrobić bez dodatku mięsa np. z cukinii, bakłażana, cebuli, papryki i pieczarek. Produkty przed pieczeniem należy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić np. ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, solą, pieprzem, czosnkiem lub słodką albo pikantną papryką. W całości najlepiej piec kukurydzę w kolbach. Warzywo smaruje się masłem i doprawia szczyptą soli. Cebula z grilla to dobry dodatek do mięsa np. karkówki. Warzywo można upiec w całości w foli aluminiowej. Grillowany kabaczek będzie dobrze smakować gdy wcześniej zamarynuje się go w czosnku, oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich. Warzywo należy pokroić w grube plastry i kłaść bezpośrednio na ruszcie grilla lub tacce grillowej. Pomidory z grilla będą dobrze smakować np. mozzarellą lub farszem pieczarkowym oraz dużą ilością bazylii i oregano.

Grill dla wegetarian – ziemniaki z grilla

Ziemniaki można piec na grillu w plastrach lub w całości – używając do tego folii aluminiowej. Aby warzywo było smaczniejsze można do środka folii dodać drobinę masła oraz ząbek czosnku. Ziemniaki pokrojone w plastry należy lekko obgotować przed położeniem na ruszt. Warzywa przyprawia się majerankiem, oregano, solą i polewa oliwą z oliwek.

Marchewka z grilla

Grillowana marchewka to pomysł na wegetariańskiego grilla w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie smakuje także dzieciom, bo jest chrupiące i lekko słodkie. Marchewki obiera się ze skóry i obcina nacie. Warzywa grilluje się przez kilkanaście minut na ruszcie. Po zdjęciu z grilla marchewki smaruje się masłem czosnkowym lub ziołowym oraz delikatnie oprósza solą himalajską.

Grillowane warzywa w piekarniku

Warzywa można też grillować w piekarniku. To dobry pomysł, gdy na dworze jest za zimno aby rozpalić grilla ogrodowego. Bakłażany, cukinie, pomidory, marchewki, cebule lub szparagi, po przyprawieniu, wkłada się do rozgrzanego piekarnika ustawionego na program grillowania. Warzywa można zapiekać razem z mięsem, mocząc je wcześniej np. w mięsnej marynacie.

Warzywa z grilla elektrycznego

Piekąc warzywa na grillu elektrycznym nie ma potrzeby używania węgla i rozpalania ognia. To wygodne rozwiązanie np. w podróży lub na wakacjach. Ulubione warzywa wystarczy pokroić na kawałki, zamarynować w ziołach i czosnku a następnie położyć na rozgrzany ruszt grilla.
Kukurydza z grilla

Kukurydza z grilla

W sezonie grillowania dodatkiem do smakowitych mięs są rozmaite warzywa z grilla – kukurydza, cukinia, papryka. Kolbę kukurydzy można grillować w liściach. Wyśmienicie smakuje serwowana z masłem i natką pietruszki, doprawiona solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Pyszną propozycją sałatki do grilla jest sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą i serem feta polana sosem winegret (oliwa, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, sól, pieprz).

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięsnych dań. Świetnie smakują z posypką koperkową lub z sosami jogurtowymi, czosnkowymi bądź cytrynowymi. Przed grillowaniem ziemniaki bez obierania należy obgotować w mundurkach i przestudzić. Następnie każde warzywo trzeba naciąć, a do środka nałożyć odrobinę masła z ulubionymi przyprawami. Tak przygotowanego ziemniaka można zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym ruszcie (lub wsadzając między rozżarzone węgielki lub drewno).

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Świetnym pomysłem jest cukinia z grilla. Można ją przyrządzać na patelni grillowej lub w piekarniku. Cukinia z grilla z mozzarellą ma intensywny smak, a dodany ser nadaje ciągłości i delikatności potrawie. Dobrym pomysłem jest też grillowana cukinia z fetą i suszonymi pomidorami. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Papryka z grilla

Papryka z grilla

Papryka z grilla jest aromatyczna, wyrazista w smaku i niskokaloryczna. Danie przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso. Paprykę należy przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i umyć. Następnie warzywo naciera się oliwą i przyprawia solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, curry oraz bazylią. Całość piecze się na ruszcie przez kilka minut. Grillowana papryka dobrze komponuje się z pieczywem, serami, wędlinami i sałatkami.

Kukurydza z grilla

Polecane przepisy do kategorii Warzywa z grilla

Znaleźliśmy 112 przepisów w kategorii Warzywa z grilla

Szparagi grillowane

Szparagi grillowane

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: