Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów
świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Jej smak jest
delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.
Sałatka grecka z kurczakiem to klasyczny repertuar składników wzbogacony najczęściej o grillowane lub podsmażane
mięso z piersi kurczaka. Najpopularniejsze modyfikacje oryginalnej
sałatki greckiej zawierają również np. sałatę, kapustę pekińską, kukurydzę, a nawet sos czosnkowy. Kwestią sporną w przypadku klasycznej sałatki greckiej jest forma podania
sera feta. Jedne źródła podają, że powinien być pokrojony w drobną kostkę, inne zaś, że położenie go na wierzchu sałatki jako dużego plastra jest właściwą opcją. W Grecji podawany jest zarówno w jednej, jak i w drugiej formie, więc można obie uznać za prawidłowe.
Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. W Polsce najczęściej
do greckiej sałatki dodaje się
sałatę, jednak to
błąd.
Oryginalna grecka sałatka –
horiatiki - zawiera
tylko warzywa. Wszystkie
składniki sałatki horiatiki dosł.
wiejskiej sałatki pokrojone są w grube kawałki, a całość
doprawiona jest
oliwą z oliwek. ej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.
Sałatka grecka z kurczakiem to klasyczny repertuar składników wzbogacony najczęściej o grillowane lub podsmażane mięso z piersi kurczaka. Najpopularniejsze modyfikacje oryginalnej sałatki greckiej zawierają również np. sałatę, kapustę pekińską, kukurydzę, a nawet sos czosnkowy. Kwestią sporną w przypadku klasycznej sałatki greckiej jest forma podania sera feta. Jedne źródła podają, że powinien być pokrojony w drobną kostkę, inne zaś, że położenie go na wierzchu sałatki jako dużego plastra jest właściwą opcją. W Grecji podawany jest zarówno w jednej, jak i w drugiej formie, więc można obie uznać za prawidłowe.
Sałatka grecka latem wspaniale
pasuje do dań z grilla. Sprawdzi się także jako
dodatek do obiadu lub jako
przystawka na przyjęciu, r
odzinnej imprezie lub domówce z gronie znajomych.