Jak przygotować smaczne sałatki?

  • 4

Każda okazja jest dobra, by podać pyszną sałatkę. Doskonale nadaje się na podwieczorek lub drugie śniadanie, może też zastąpić zupę. Jak sprawić, żeby sałatka wszystkim smakowała? O tym w artykule!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak przygotować smaczne sałatki?
fot. fotolia
Sałatki można przygotować właściwie ze wszystkiego. Przyrządzenie sałatek wcale nie jest czasochłonne: wymaga jedynie właściwej organizacji.

Kaloryczność sałatek regulujemy sami - jeśli chcemy, by sałatka była niskokaloryczna należy zrezygnować z takich dodatków jak majonez, żółty ser, jajka oraz sosy.

Możemy przyrządzać sałatki warzywne (przez cały rok) i owocowe, które najlepsze są latem (mamy wtedy do dyspozycji świeże, soczyste owoce).

SAŁATKI WARZYWNE

Te sałatki są bardzo popularne na polskich stołach. Przygotowuje się je z warzyw sezonowych lub całorocznych. Smakują naprawdę wyśmienicie, więc nic dziwnego, że tak często je przyrządzamy.

Jak prawidłowo przygotować warzywa?

Trzeba je w całości umyć, należy robić to krótko, aby nie wypłukać z nich cennych substancji. Jeśli to możliwe, najlepiej ich nie obieraj (np. ogórka czy młodą cukinię można wkroić do sałatki bez obierania - dzięki temu będzie smaczniejsza i trwalsza).

Warzywa po ugotowaniu powinny być lekko twarde - łatwiej się je pokroi, ale nie będą się "rozpadać". Ciekawostka: jeśli chcesz, by np. marchewka szybciej się ugotowała, dodaj do niej trochę tłuszczu (zwiększa on temperaturę  gotowania).

Czasem jednak dodatek ten zmienia w niewielkim stopniu smak warzywa.

sałatka warzywna
Zdjęcie: Fotolia

Sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem. Jeśli jednak musisz przygotować ją wcześniej, nie doprawiaj jej solą (szczególnie, gdy są w niej ogórki i pomidory) ani ostrymi sosami. Zrób to dopiero wtedy, kiedy będziesz ją podawać na stół. Sól i sos spowodują, że sałata zwiędnie, a warzywa "puszczą" wodę. Dlatego lepiej nie ryzykować, szczególnie wtedy, gdy w pokoju obok czekają goście.

Pamiętaj także, aby sałatę, która będzie składnikiem naszej sałatki, delikatnie umyć. Trzeba uważać, by jej nie pognieść, bo wtedy od razu traci na wyglądzie, staje się po prostu nieapetyczna. Najlepiej położyć ją na ściereczce, aby wyschła. Ważne jest, żeby nie kroić jej nożem (stal ostrza wchodzi w reakcję z sokiem z sałaty i psuje jej smak), lecz rozrywać palcami.

Najlepszym dodatkiem do takich sałatek są świeże zioła i przyprawy. Oprócz koperku czy natki pietruszki, możemy dodać również melisę, tymianek, oregano czy rzeżuchę. Niektórzy polecają dodatek w postaci orzechów i nasion. Suszone owoce, takie jak rodzynki, morele, śliwki nadają się nie tylko do sałatek owocowych. Możecie je dodawać także do sałatek warzywnych: świetnie smakują z selerem lub serami.

sałatka
Zdjęcie: Fotolia
 
Co jeszcze może stać się składnikiem takich sałatek? A mianowicie: wędliny, ryby, mięso (najczęściej z kurczaka) oraz sery (np. feta lub bryndza). Dopełnieniem takich sałatek mogą być także: makaron, ryż, a nawet kasza.

Nie ma wątpliwości, że najistotniejszym dodatkiem są sosy. To one "zespalają" wszystkie składniki sałatki, jednocześnie nadając im smaku. Najbardziej popularnymi sosami są majonez oraz sos winegret. Sałatkę można także doprawić sokiem z cytryny bądź jogurtem (zamiast kalorycznego majonezu).

Do niektórych sałatek idealnie pasuje sos śmietanowy. Smak sałatek wzbogaca pieprz - jasne, delikatne sałatki doprawiaj pieprzem białym, natomiast ciemne - czarnym. I oczywiście: sól. Pamiętaj, by nie solić sałatki przed dodaniem do niej majonezu bądź słonego sosu - niepostrzeżenie możesz ją przesolić, a uratowanie takiej sałatki nie jest łatwe!

SAŁATKI OWOCOWE

Te sałatki można wymyślać w nieskończoność. Aby je zrobić, możemy wykorzystać owoce świeże (zwłaszcza latem) lub te z puszki. Owoce należy pokroić w kostkę (pamiętaj, by nie dodawać owoców z pestkami, np. czereśni).

Owocowa sałatka jest świetnym rozwiązaniem dla tuczących słodyczy. Takie sałatki są bardzo zdrowe. Owoce są źródłem witamin i minerałów. Taką sałatką możesz zajadać się niemal codziennie.

sałatka owocowa
Zdjęcie: Fotolia

Jeśli chcesz, by Twoja sałatka była sycąca dodaj do niej banana; jeśli ma być słodka: melona lub ananasa. Do sałatki owocowej dobrymi dodatkami są także rodzynki, suszone owoce (jako środek słodzący) czy miód (zmieni delikatnie jej smak). Jeśli chcesz uzyskać niepowtarzalny smak, dodaj do niej trochę świeżego imbiru lub cykorii.

Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki bitą śmietanę lub rozpuszczoną, mleczną czekoladę. Wtedy jednak nie będzie już taka zdrowa.

Wiecie już, co zrobić, by sałatki były pyszne. Jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakieś sposoby na to, by uczynić sałatkę smaczniejszą, zapraszamy do podzielenia się z nami swoimi pomysłami!

Zobacz także 6 sałatek na lekki obiad >>>