Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Horiatiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prawdziwa grecka sałatka z oryginalną fetą i najlepszą oliwą z oliwek.

Horiatiki

Składniki:

Horiatiki

 

 

 

 

  • 1 łagodna cebula

 

 

 

 

  • oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Horiatiki
Ogórka obieramy, kroimy na ćwiartki talarków o grubości 3-4 milimetrów. Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Przecinamy w poprzek na pół, a następnie na ósemki. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie krążki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paseczki. Do ogórka dodajemy pomidory, 3/4 cebuli i oliwki. Wlewamy 7-8 łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Sałatkę nakładamy na 2-3 talerze. Układamy plaster sera feta, przybieramy pozostałą cebulą. Posypujemy roztartym w dłoni oregano. Do sałatki możecie również dodać łyżkę kaparów. Ja z nich zrezygnowałam, gdyż Mąż za nimi nie przepada.

Tagi:

sery ser kapary