Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Jej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.
 
Sałatka grecka z kurczakiem to klasyczny repertuar składników wzbogacony najczęściej o grillowane lub podsmażane mięso z piersi kurczaka. Najpopularniejsze modyfikacje oryginalnej sałatki greckiej zawierają również np. sałatę, kapustę pekińską, kukurydzę, a nawet sos czosnkowy. Kwestią sporną w przypadku klasycznej sałatki greckiej jest forma podania sera feta. Jedne źródła podają, że powinien być pokrojony w drobną kostkę, inne zaś, że położenie go na wierzchu sałatki jako dużego plastra jest właściwą opcją. W Grecji podawany jest zarówno w jednej, jak i w drugiej formie, więc można obie uznać za prawidłowe. 

Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. W Polsce najczęściej do greckiej sałatki dodaje się sałatę, jednak to błąd. Oryginalna grecka sałatka – horiatiki -  zawiera tylko warzywa. Wszystkie składniki sałatki horiatiki dosł. wiejskiej sałatki pokrojone są w grube kawałki, a całość doprawiona jest oliwą z oliwek. ej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.

Sałatka grecka z kurczakiem to klasyczny repertuar składników wzbogacony najczęściej o grillowane lub podsmażane mięso z piersi kurczaka. Najpopularniejsze modyfikacje oryginalnej sałatki greckiej zawierają również np. sałatę, kapustę pekińską, kukurydzę, a nawet sos czosnkowy. Kwestią sporną w przypadku klasycznej sałatki greckiej jest forma podania sera feta. Jedne źródła podają, że powinien być pokrojony w drobną kostkę, inne zaś, że położenie go na wierzchu sałatki jako dużego plastra jest właściwą opcją. W Grecji podawany jest zarówno w jednej, jak i w drugiej formie, więc można obie uznać za prawidłowe. 
 

Sałatka grecka latem wspaniale pasuje do dań z grilla. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadu lub jako przystawka na przyjęciu, rodzinnej imprezie lub domówce z gronie znajomych.
Sałatka z oliwkami

Sałatka z oliwkami

Oliwki w sałatce spełniają rolę zaostrzającą i wzmacniającą smak. Zielone są intensywniejsze w smaku od czarnych. W sałatkach warto wykorzystywać również oliwki nadziewane, np. pastą paprykową, anchois lub migdałami. Wydrylowane oliwki można samodzielnie faszerować orzechami ziemnymi, jadalnymi kwiatami, pestkami dyni, pomidorami lub serem feta.

Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

Ser feta jest idealnym składnikiem w sałatkach z pomidorami (zarówno suszonymi, jak i świeżymi), brokułami, kurczakiem, sałatą lodową, rzodkiewką, szczypiorkiem, a nawet anchois. Ser feta można kupić w formie zbitej bryłki lub pokrojonych w kostkę kawałków zanurzonych w solance. Ta druga opcja znacznie przyspiesza przygotowanie sałatki. Feta doskonale topi się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić z niego serowo-śmietanowy sos do sałatki. W tym celu podgrzewa się ser w rondelku z niewielką ilością mleka. Feta pysznie komponuje się w sałatkach z grillowanymi warzywami, np. bakłażanami czy papryką. Idealnie pasuje również do szparagów, awokado, karczochów, kaparów i cukinii. Sałatki makaronowe z serem feta to również kulinarny strzał w dziesiątkę. Feta doskonale smakuje z owocami, np. z brzoskwiniami, melonem, malinami i arbuzem. W tym ostatnim przypadku genialnym pomysłem jest przygotowanie owocowo-warzywno-serowej pizzy.

Sałatka z sałatą

Sałatka z sałatą

Sałata lodowa ma chrupiące i soczyste liście i co najważniejsze – dostępna jest przez cały rok. Sałatę do sałatek najlepiej rwać palcami, wtedy nie miażdży się jej delikatnej struktury i nie powstają na liściach nieestetyczne ciemniejsze przebarwienia. Sałata lodowa do obiadu może być przygotowana na słodko i na słono. Klasyczna wersja sałaty do dań to liście wymieszane ze słodką śmietaną lub śmietaną z ugotowanym na twardo jajkiem, octem i szczypiorkiem.

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą, fetą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, sałatą lodową, sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu jest przepyszną propozycją na drugie śniadanie lub przekąskę między posiłkami. Oliwa z oliwek dodawana do sałatek nie tylko wspaniale wydobywa smak świeżych warzyw i owoców, ale również dodaje sałatce wartości odżywczych. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się oliwy smakowe, takie jak np. oliwa czosnkowa, bazyliowa czy truflowa. Taką oliwę można przygotować samodzielnie, wsypując do butelki z oliwą zmiażdżone w dłoniach liście rozmarynu lub kawałki papryczki chili.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka grecka

Znaleźliśmy 158 przepisów w kategorii Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Masza Masza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moja sałatka grecka

Moja sałatka grecka

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka  grecka

Sałatka grecka

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moja sałatka grecka

Moja sałatka grecka

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: