Sos barbecue, w skrócie określany jako sos BBQ, służy do przyprawiania potraw, zwłaszcza grillowanych. Może mieć gęstą lub rzadką konsystencję. Jest smacznym uzupełnieniem dań mięsnych z: wołowiny, wieprzowiny oraz kurczaka. Klasyczny sos BBQ o amerykańskich korzeniach ma oryginalny smak, który łączy w sobie kwaśność, słodycz oraz pikantność. Jego bazę stanowi sos pomidorowy, sól i czosnek. Słodkość sosu zapewni cukier, miód lub melasa, natomiast kwasowy charakter uzyskuje się przez dodatek octu lub soku z cytryny. Pikantny smak zostaje utworzony przez przyprawienie sosu pieprzem, chili bądź musztardą. Dodatkowymi i nietypowymi składnikami mogą być: rodzynki, kawa czy alkohol, np. whiskey. Domowy sos barbecue można przygotować wykorzystując: pomidory, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę, sos sojowy, ocet winny, cukier oraz przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, papryka chili, imbir). Całkowity czas potrzebny do przygotowania domowej wersji sosu barbecue wynosi około 45-50 minut. Innym zestawem składników, z których przyrządzi się sos BBQ jest: czerwona cebula, łagodny ketchup (zamiennik pomidorów), miodowa musztarda, ocet balsamiczny, miód, olej oraz słodka papryka i pieprz cayenne.
Polecane przepisy do kategorii Sos barbecue
Sortuj wg: