Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Szaszłyki w sosie barbecue

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.

Szaszłyki w sosie barbecue

Składniki:

Szaszłyki w sosie barbecue

Składniki na sos:

  • 300 ml przecieru pomidorowego.
  • 1 cebula.
  • 1 łyżka oleju.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 2 łyżki octu winnego.
  • 2 łyżki brązowego cukru.
  • 2 łyżki sosu sojowego.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:

Szaszłyki w sosie barbecue

I

Szaszłyki w sosie barbecue
przygotowanie mięsa wieprzowego, pokrojenie oraz przygotowanie marynaty.

1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.

2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.

II

Szaszłyki w sosie barbecue

3. Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.

III

4. Po upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.

5. Smacznego.