edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowy sos barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sos barbecue przygotowałam do pasztetu z ciecierzycy, ale okazał się idealny również do grillowanego mięsa, a nawet kanapek z wędliną.

Domowy sos barbecue

Składniki:

Domowy sos barbecue

 

  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • sos worcester
  • sos tabasco
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Domowy sos barbecue

ETAP 1:

Domowy sos barbeque
Posiekane cebule i czosnek zeszklić na oleju.

Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Domowy sos barbeque
Po dodaniu pomidorów, octu i ketchupu, gotować kilka minut.

Zalać przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu.

ETAP 3:

Domowy sos barbeque
Dodać musztardę, liść laurowy, wino i suszony tymianek.

Po kilku minutach dołożyć liść laurowy, musztardę, tymianek i wino.

ETAP 4:

Domowy sos barbeque
Sos doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.

Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).
Całość dusić bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść laurowy, a sos zmiksować.
Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.