Sposób przygotowania:
Rabarbarowy sos BBQ (barbecue)
Pomidory wybrać możliwie dojrzałe i aromatyczne. Umyć je, sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek i wciąć twardy rdzeń, pokroić w kawałki i rozgotować z solą i pokrojoną drobno cebulą. Nie dolewać żadnego płynu, ponieważ pomidory puszczą sporo soku.
Zmiksować.
Do rozgotowanych pomidorów dolać ocet winny i jabłkowy, dodać drobno pokrojony rabarbar, przyprawy i melasę.
Gotować całość 60-80 minut, a następnie ponownie zmiksować, dla wyrównania konsystencji.
Gorącym sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować.
Zmiksować.
Do rozgotowanych pomidorów dolać ocet winny i jabłkowy, dodać drobno pokrojony rabarbar, przyprawy i melasę.
Gotować całość 60-80 minut, a następnie ponownie zmiksować, dla wyrównania konsystencji.
Gorącym sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować.