Sposób przygotowania:
Domowy sos barbecue
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.Podsmażona cebule z czosnkiem przekładamy do wyższego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, sos sojowy, cukier, ocet oraz liście laurowe i zioła.Gotujemy pod przykryciem(na maleńkim ogniu) przez 25 - 40 minut mieszając co jakiś czas. Sos powinien odparować, zgęstnieć.W razie potrzeby dosolić i doprawić pieprzem.Można go dokładnie zblendować i ponownie doprowadzić do wrzenia lub zostawić z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.___ Pierwszy raz zrobiłam sos z połowy porcji(specjalnie do domowych qurrito). Wyszedł tak dobry, że jeszcze tego samego dnia zrobiłam z drugiej połowy składników ;) Poszedł raz dwa. Więc za drugim razem(4 dni później) zrobiłam z podwójnej porcji, zblendowałam (mój 4-latek nie chciał jeść ze względu na kawałki cebuli, teraz wcina). Oczywiście można sos zrobić bardziej pikantny - ja niestety ze względu na dziecko nie mogę poszaleć ;)