Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak w sosie barbecueETAP 1:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowy. Kiedy cebula się zeszkli dodać wszystkie pozostałe składniki sosu.
Wymieszać i chwilę gotować, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Ćwiartki z kurczaka oczyścić z kawałków tłuszczu i ściągnąć również skórę. Przekroić w stawie na dwie części. Zalać przestudzonym sosem i dokładnie w nim obtoczyć każdy kawałek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny.
Zamarynowanego kurczaka wykładać na blachę do pieczenia, tak aby każdy kawałek leżał obok siebie. Pozostającym sosem polać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec prze 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego :)