SUPERPRZEPIS

Pieczony kurczak w sosie barbecue

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczony kurczak w sosie barbecue

Kawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku.

Składniki:

Pieczony kurczak w sosie barbecue

 

  • 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

SOS BARBECUE:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w sosie barbecue

ETAP 1:

Pieczony kurczak w sosie barbecue
Do usmażonej cebuli dodać pozostałe składniki sosu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowy. Kiedy cebula się zeszkli dodać wszystkie pozostałe składniki sosu.

Wymieszać i chwilę gotować, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Pieczony kurczak w sosie barbecue
Zamarynowanego kurczaka wykładać na blachę do pieczenia, tak aby każdy kawałek leżał obok siebie.

Ćwiartki z kurczaka oczyścić z kawałków tłuszczu i ściągnąć również skórę. Przekroić w stawie na dwie części. Zalać przestudzonym sosem i dokładnie w nim obtoczyć każdy kawałek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny.

Zamarynowanego kurczaka wykładać na blachę do pieczenia, tak aby każdy kawałek leżał obok siebie. Pozostającym sosem polać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec prze 1,5 godziny.

W trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego :)