Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1161]

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste udka z kurczaka pieczone w pysznym sosie a'la barbecue. Świetnie smakują z ryżem i ulubionym dodatkiem warzywnym.

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue

Składniki:

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue

ETAP 1:

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue
Udka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju

Udka nacieramy z każdej strony solą i pieprzem, obsmażamy na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.

ETAP 3:

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue
Przygotowujemy sos a'la barbecue z papryką i cebulą

Do papryki i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, sos Worcestershire, miód, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu kilka minut.

ETAP 4:

Udka z kurczaka w sosie a'la barbecue
Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem

Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem w 180 st. C przez ok. 70 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.