Koktajl, smoothie, shake – to często używane zamiennie pojęcia, które oznaczają zmiksowane owoce i/lub warzywa rozcieńczone rozmaitymi płynami. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. To wyśmienity pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.
W zielonych koktajlach główną rolę najczęściej grają: jarmuż, szpinak, kiwi, ogórek i seler naciowy. Często wykorzystywane są również: gruszka, rukola, awokado, banany, kapusta, kalarepa, pokrzywa, natka pietruszki, spirulina, chlorella, młody owies i brokuł. Warto modyfikować przepisy i eksperymentować z konsystencją koktajli.
Zielone koktajle są niezastąpione w czasie odchudzania. Dietetyczne smoothie z warzyw i wody kokosowej oprócz tego, że dostarczy wiele niezbędnych składników odżywczych, to jednocześnie pomoże pokonać głód, nie dostarczając przy tym zbyt wielu kalorii. Dobrym dodatkiem do koktajli jest ostra papryka i pieprz. Kapsaicyna zawarta w papryce oraz piperyna z pieprzu przyspieszają metabolizm i procesy spalania tłuszczu.
Zbyt rzadki koktajl można zagęścić bananem, siemieniem lnianym, tapioką, babką płesznik, nasionami chia, płatkami owsianymi, zarodkami pszennymi, otrębami, wiórkami kokosowymi, jogurtem greckim, orzechami (doskonałe są w tym przypadku namoczone wcześniej nerkowce lub podprażone na patelni orzeszki piniowe). Rozcieńczyć koktajl można najlepiej: wodą kokosową, wodą mineralną, sokiem owocowym, mlekiem, mlekiem roślinnym (np. sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane, ryżowe), jogurtem, maślanką, kawą, zieloną herbatą, naparami ziołowymi oraz herbatami owocowymi np. z hibiskusa.
Za słodki koktajl można rozcieńczyć lub dodać do niego awokado, które przyjemnie zneutralizuje smak. Za mdły koktajl warto orzeźwić i przyprawić, w zależności od wiodącego smaku, słodkiego lub wytrawnego, np.: czosnkiem, chili, porem, pieprzem, koperkiem, szczypiorem, cebulą, imbirem, cynamonem, curry, trawą cytrynową, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami, np. bazylią, melisą lub tymiankiem, a nawet odrobiną kwaśnej śmietany lub kefiru.
Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w koktajlu tuż po jego przyrządzeniu, dlatego bardzo ważne jest, by pić go na świeżo.