Szpinak to roślina, która nie jest trudna w przyrządzeniu, o ile wiemy jak się za nią zabrać. Nieodpowiednie traktowanie skutkuje tym, że robi się z niego papka, która nie zachęca ani wyglądem ani smakiem (pewnie nieraz spotkaliście się z określeniem "smakował jak trawa"). Dlatego pora zakasać rękawy i raz na zawsze pozbyć się błędnych skojarzeń!
Marzysz o tym, aby szpinak dołączył do Twojego menu, lecz nie masz pojęcia, jak się z nim obchodzić? W takim razie zerknij na poniższe rady, które raz dwa rozwieją Twoje wątpliwości!
1. Weź szpinak i dokładnie go umyj, osusz i wrzuć na sitko.
2. Zagotuj wodę w garnku i postaw na nim sitko.
3. Po kilku minutach zdejmij je z garnka. Gotowe – i tak, to takie proste!
Ważne: Dlaczego gotowanie na parze a nie w wodzie? Wrzucając świeży szpinak do wrzątku bardzo łatwo go rozgotujesz. W przypadku parowania będziesz miał większy wpływ na to, w jakim stopniu warzywo zmięknie.
1. Przygotuj szpinak, cebulkę, ząbek czosnku i odrobinę masła. Opcjonalnie możesz też sięgnąć po przyprawy: gałkę muszkatołową i biały pieprz. O soli wspominać raczej nie trzeba :)
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekany czosnek i cebulę. Nie dopuść do tego, aby się przypaliły, bo inaczej staną się gorzkie.
3. Pora na szpinak – wrzuć go na patelnię i przemieszaj. Przykryj i zostaw na kilka minut.
4. Gdy całość zmięknie, lecz nie będzie jeszcze przypominało zielonej papki – dopraw i zdejmij z palnika. Gotowe – możesz go teraz wykorzystać jako dodatek do dań lub nadzienie!
Warto zaznaczyć, że sposobów na przygotowanie duszonego szpinaku jest wiele. Można by pokusić się o stwierdzenie, że ile Pań domu, tyle różnych receptur. Niewątpliwie jedną z popularniejszych jest szpinak ze śmietaną i czosnkiem, który równie idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu!
Jego przygotowanie jest bardzo proste i podobne do propozycji podanej powyżej. Do roztopionego na patelni masła dodajemy szpinak, podgrzewamy przez chwilę; następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek; kiedy nadmiar płynu odparuje dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Pyszności!
Fot. Fotolia
Gdy raz dobrze przyrządzisz szpinak, odkryjesz, jak wiele dań umykało Twojej uwadze. Okazuje się bowiem, że tę roślinę można dodać naprawdę do wszystkiego. Zaczynając od podstaw: może być podawany razem z mięsem i ziemniakami zamiast surówki. W błędzie jednak jest ten, kto uważa, że na tym jego potencjał się kończy. Duszony szpinak stanowi bowiem idealne nadzienie. Do czego? Do wytrawnych naleśników, pierogów, roladek z drobiu czy też wegetariańskiej lasagne.
Co więcej – wcale nie musisz ograniczać się do jego podstawowej wersji. Do nadzienia spokojnie możesz dorzucić pokrojoną w kawałki fetę czy kozi ser. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodanie śmietany lub ricotty, otrzymasz niebanalny sos do makaronu, który możesz wzbogacić kawałkami podsmażonego kurczaka lub tartym parmezanem.
Nikt nie powiedział, że szpinak można jeść tylko w wersji przetworzonej. Świeży szpinak jest również wart uwagi. Co ciekawego można z nim zrobić? Przede wszystkim dodać do coraz popularniejszych koktajli owocowo-warzywnych i smoothies. W ten sposób zapewnisz sobie sporą dawkę żelaza, dzięki któremu pozbędziesz się uczucia ciągłego zmęczenia.
Nieprzetworzoną zieleninę można wykorzystać także do sałatek oraz... do ciast. I to niekoniecznie wytrawnych! Coraz popularniejszy leśny mech swój kolor zawdzięcza właśnie szpinakowi, który miksuje się w blenderze i dodaje do pozostałych składników. Dlatego, jeśli nie lubisz lub mimo wszystko masz opory przed zjedzeniem gotowanego szpinaku – po prostu wykorzystaj go w wersji świeżej!
Jesteśmy ciekawi czy lubicie szpinak? W jakiej wersji serwujecie go najczęściej - jako dodatek do dań, czy jako farsz? Czekamy na Wasze sprawdzone receptury ze świeżym szpinakiem w roli głównej!
Jak przyrządzić świeży szpinak?
Marzysz o tym, aby szpinak dołączył do Twojego menu, lecz nie masz pojęcia, jak się z nim obchodzić? W takim razie zerknij na poniższe rady, które raz dwa rozwieją Twoje wątpliwości!
Przygotowujemy szpinak gotowany
1. Weź szpinak i dokładnie go umyj, osusz i wrzuć na sitko.
2. Zagotuj wodę w garnku i postaw na nim sitko.
3. Po kilku minutach zdejmij je z garnka. Gotowe – i tak, to takie proste!
Ważne: Dlaczego gotowanie na parze a nie w wodzie? Wrzucając świeży szpinak do wrzątku bardzo łatwo go rozgotujesz. W przypadku parowania będziesz miał większy wpływ na to, w jakim stopniu warzywo zmięknie.
Jak zrobić szpinak duszony?
1. Przygotuj szpinak, cebulkę, ząbek czosnku i odrobinę masła. Opcjonalnie możesz też sięgnąć po przyprawy: gałkę muszkatołową i biały pieprz. O soli wspominać raczej nie trzeba :)
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekany czosnek i cebulę. Nie dopuść do tego, aby się przypaliły, bo inaczej staną się gorzkie.
3. Pora na szpinak – wrzuć go na patelnię i przemieszaj. Przykryj i zostaw na kilka minut.
4. Gdy całość zmięknie, lecz nie będzie jeszcze przypominało zielonej papki – dopraw i zdejmij z palnika. Gotowe – możesz go teraz wykorzystać jako dodatek do dań lub nadzienie!
Warto zaznaczyć, że sposobów na przygotowanie duszonego szpinaku jest wiele. Można by pokusić się o stwierdzenie, że ile Pań domu, tyle różnych receptur. Niewątpliwie jedną z popularniejszych jest szpinak ze śmietaną i czosnkiem, który równie idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu!
Jego przygotowanie jest bardzo proste i podobne do propozycji podanej powyżej. Do roztopionego na patelni masła dodajemy szpinak, podgrzewamy przez chwilę; następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek; kiedy nadmiar płynu odparuje dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Pyszności!
Fot. Fotolia
Do czego dodać szpinak?
Gdy raz dobrze przyrządzisz szpinak, odkryjesz, jak wiele dań umykało Twojej uwadze. Okazuje się bowiem, że tę roślinę można dodać naprawdę do wszystkiego. Zaczynając od podstaw: może być podawany razem z mięsem i ziemniakami zamiast surówki. W błędzie jednak jest ten, kto uważa, że na tym jego potencjał się kończy. Duszony szpinak stanowi bowiem idealne nadzienie. Do czego? Do wytrawnych naleśników, pierogów, roladek z drobiu czy też wegetariańskiej lasagne.
Co więcej – wcale nie musisz ograniczać się do jego podstawowej wersji. Do nadzienia spokojnie możesz dorzucić pokrojoną w kawałki fetę czy kozi ser. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodanie śmietany lub ricotty, otrzymasz niebanalny sos do makaronu, który możesz wzbogacić kawałkami podsmażonego kurczaka lub tartym parmezanem.
Czy zawsze trzeba gotować szpinak?
Nikt nie powiedział, że szpinak można jeść tylko w wersji przetworzonej. Świeży szpinak jest również wart uwagi. Co ciekawego można z nim zrobić? Przede wszystkim dodać do coraz popularniejszych koktajli owocowo-warzywnych i smoothies. W ten sposób zapewnisz sobie sporą dawkę żelaza, dzięki któremu pozbędziesz się uczucia ciągłego zmęczenia.
Nieprzetworzoną zieleninę można wykorzystać także do sałatek oraz... do ciast. I to niekoniecznie wytrawnych! Coraz popularniejszy leśny mech swój kolor zawdzięcza właśnie szpinakowi, który miksuje się w blenderze i dodaje do pozostałych składników. Dlatego, jeśli nie lubisz lub mimo wszystko masz opory przed zjedzeniem gotowanego szpinaku – po prostu wykorzystaj go w wersji świeżej!
Jesteśmy ciekawi czy lubicie szpinak? W jakiej wersji serwujecie go najczęściej - jako dodatek do dań, czy jako farsz? Czekamy na Wasze sprawdzone receptury ze świeżym szpinakiem w roli głównej!
LauraLaura