Egzotyczny owoc z Meksyku

Awokado - bo o nim mowa - posiada wiele właściwości i wartości odżywczych. Przez wielu ekspertów owoc ten uważany jest za "pożywienie doskonałe". Jak jest naprawdę? Odpowiedzi szukaj w artykule!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Egzotyczny owoc z Meksyku
fot. Fotolia
Trochę teorii

Awokado (inna nazwa to smaczliwka) należy do rodziny wawrzynowatych. Jest to rodzaj drzew, które są wiecznie zielone.

Awokado występuje w Ameryce (klimat subtropikalny i tropikalny). Ojczyzną tego owocu jest południowy Meksyk (stąd awokado bardzo szybko rozprzestrzeniło się do Ameryki Środkowej i Południowej).

Awokado stosowano już wiele tysięcy lat temu. Z powodu wysokiej zawartości tłuszczu, Aztekowie nazywali ten owoc: masło puszczy lub owoc maślany. Inkowie uważali, że awokado ma miłosne działanie.

Właściwości i wartości odżywcze awokado

W awokado znajduje się wiele cennych dla zdrowia ludzkiego składników. Owoc ten bogaty jest w potas, luteinę, likopen, zeaksantynę oraz witaminy C,E,A oraz z grupy B. Potas pozwala utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Co więcej, ma również dobroczynny wpływ na nasze serce, ukoi także nerwy.

Witaminy C,E,A to silne przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo. Kwas foliowy, znajdujący się w tym owocu, zapobiega wadom rozwojowym płodu, dlatego powinny jeść go kobiety  w ciąży.

Ten ciemnozielony owoc z chropowatą skórką zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jednak jest to tłuszcz, który naszemu organizmowi pomaga, a nie szkodzi. Kwas oleinowy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Zapobiega on także powstawaniu nowotworów prostaty oraz piersi.

Dlatego właśnie, ze względu na bogatą zawartość tłuszczów, owoc ten nazywany jest czasami owocem maślanym. Jest jednak dużo zdrowszy niż masło. Awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców.

                   awokado
                   Zdjęcie: Fotolia

Awokado pomaga także w leczeniu zębów. W takim celu wykorzystywali go na przykład Inkowie. Substancje zawarte w awokado pozwalają zmniejszyć stany zapalne żołądka.

Awokado dzięki zawartości luteiny chroni nasze oczy przed różnymi chorobami, w tym: przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej czy po prostu przed słabym wzrokiem.

Awokado to owoc, który troszczy się o nasze serce. Wspomaga jego prawidłową pracę oraz chroni przed udarem. Działa także odmładzająco: spowalnia starzenie się skóry.

Awokado można wykorzystywać w różnoraki sposób. Na przykład pozyskiwany z niego olejek, choć w Polsce niezbyt popularny, wiedzie prym w kuchni śródziemnomorskiej.

Ten smaczny i zdrowy owoc idealnie komponuje się z kanapkami (z solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek). Poza tym można wykorzystywać go do sałatek, idealnie komponuje się z serami czy krewetkami.

awokado i sałata
Zdjęcie: Fotolia

Nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować wyhodować awokado samodzielnie. Należy najpierw kupić owoc. Ważne, aby zakupione przez nas awokado nie miało brązowych plam; najlepiej, żeby jego skórka była zielona, a ono samo w dotyku lekko mięciutkie. Kiedy już kupimy awokado należy wyjąć z niego pestkę (tak, by jej nie uszkodzić).

Ważne jest, aby tę pestkę posadzić najlepiej zaraz po wyjęciu z owocu. Awokado powinno znajdować się w dobrze nasłonecznionym miejscu. Pestkę, jej dolną część, najlepiej przebić dwoma lub trzema wykałaczkami (tak, by miała  z nich podpórkę). Pestka powinna być w niewielkiej części zanurzona w wodzie.

Awokado jest bardzo zdrowe. Zobacz, jak wspaniałe potrawy z jego udziałem możesz przygotować!

Migotka28 poleca jajka zapiekane w awokado. Jest to pomysł na pyszne i pożywne śniadanko. Szybkie i łatwe do przygotowania. Sałatka z szynką parmeńską i awokado to także jej pomysł. Lekka sałatka z chrupiącym słonecznikiem jest pyszna. Będzie smakowała na pewno wszystkim.

                               

Przepis na pastę kanapkową z awokado poleca iwa643. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Pasta jest zdrowa i smaczna, a co najważniejsze szybka i prosta w przyrządzeniu!

                               

A może masz ochotę na deser z awokado i jogurtem greckim? Jeśli tak, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Deser jest niskokaloryczny, a do tego naprawdę bardzo zdrowy! Deser poleca paulina57.

Poznaj przepis na jogurtowy chłodnik z awokado >>>