Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Obejmuje trzy gatunki, które pochodzą z Azji Środkowo-Zachodniej. Spośród tych gatunków najbardziej cenioną rośliną jest szpinak warzywny. Uprawia się go właściwie na całym świecie.
Roślinę te znali już w VI wieku Persowie. Około IX wieku dzięki Arabom szpinak pojawił się w Hiszpanii, skąd już była prosta droga do Włoch czy Francji. Najważniejszy okres w uprawie tej rośliny to XIX wiek. Wtedy to przypadł on do gustu Amerykanom.
Pamiętacie bajkę o Popeye'u? Marynarzu o dobrym sercu, ale bardzo porywczym charakterze, który często wszczynał bójki? Ten komiksowy bohater zyskuje niezwykłą moc, gdy zje puszkę szpinaku. Jakie zatem magiczne właściwości zawiera ta roślina?
Właściwości lecznicze szpinaku, czyli dlaczego warto go jeść
Nie wszyscy za nim przepadają. Niektórym kojarzy się z zieloną, niedobrą papką. Jednak szpinak przyrządzony w odpowiedni sposób jest naprawdę smaczny i pożywny. To zielone warzywo jest drogocenne dla naszego zdrowia. Zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych.
Szpinak chroni między innymi przed miażdżycą, nowotworami. Zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz beta karoten, kwas foliowy, potas oraz żelazo.
Zdjęcie: Fotolia
Jest bogaty jest w antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami, witaminę C oraz beta karoten zmniejszające ryzyko pojawienia się demencji. To zielone warzywo zawiera w sobie sporo bardzo dobrze przyswajalnego żelaza, które poprawia produkcję czerwonych krwinek i jest zalecane osobom, które cierpią na anemię.
Kwas foliowy, który zawarty jest w szpinaku poleca się kobietom w ciąży (zapobiega on wadom rozwojowym płodu) oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Szpinak powinny stosować także osoby, które cierpią z powodu różnych schorzeń skórnych, na przykład w przypadku łuszczycy, liszajach czy opryszczce. Należy wtedy stosować liście tego warzywa jako okład (wcześniej liście te należy ugotować w oleju).
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki witaminom z grupy B, w które szpinak jest również bogaty, możemy obniżyć poziom cholesterolu we krwi. W tym małym warzywie znajduje się także dosyć dużo witaminy K, która odgrywa bardzo ważną rolę w krzepnięciu krwi. Dodatkowo szpinak to niskokaloryczna roślina. W 100 gramach znajduje się zaledwie 16 kalorii.
Szpinak można jeść na surowo (na przykład wykorzystać go jako sałatę na kanapkę lub jeden ze składników sałatki) albo w postaci ugotowanej bądź podsmażonej. Zielony szpinak daje naprawdę wiele możliwości kulinarnych. Najlepszy jest zdecydowanie świeży. Jeśli nie włączyliście szpinaku do swojej diety, to czas najwyższy to zrobić. Przemawia za tym bardzo wiele powodów.
To zielone zdrowe warzywo idealnie sprawdza się w sałatkach, deserach, a także jako przekąska lub danie główne. Można przygotować przepyszne makarony ze szpinakiem, naleśniki, omlety czy pierożki lub tarty. Na tym nie koniec: kto odmówi zjedzenia wspaniałej zupy szpinakowej czy sufletów? Jak widać istnieje wiele możliwości kulinarnych, jeśli mowa o tej zielonej roślinie.
Zastanawiasz się, co możesz przygotować ze szpinaku? Skorzystaj z naszych pomysłów!
Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami poleca olusssiAA. Nie sposób mu się oprzeć. Farsz skrywa w sobie aromatyczny szpinak i soczyste pomidory, a to wszystko na puszystym cieście drożdżowym. My także polecamy!
Peggi przygotowała zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem. To pyszne i szybkie danie. Łatwe w przygotowaniu!
Macie ochotę na pyszny pasztet? Cukiereczek13 poleca przepis na pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem. To wspaniałe połączenie łososia, szpinaku oraz jajek.
Dobrym pomysłem są także krokiety ze świeżym szpinakiem i serem, ktore są połączeniem tradycyjnych naleśników z nieco innym farszem. Smakują wyjątkowo dobrze! Przepis jest autorstwa anemon.
A może Wy macie jakieś inne pomysły na dania ze szpinakiem? Zachęcamy do podzielenia się swoimi przepisami!
Polecamy także rybę zapiekaną w szpinaku >>>
Roślinę te znali już w VI wieku Persowie. Około IX wieku dzięki Arabom szpinak pojawił się w Hiszpanii, skąd już była prosta droga do Włoch czy Francji. Najważniejszy okres w uprawie tej rośliny to XIX wiek. Wtedy to przypadł on do gustu Amerykanom.
Pamiętacie bajkę o Popeye'u? Marynarzu o dobrym sercu, ale bardzo porywczym charakterze, który często wszczynał bójki? Ten komiksowy bohater zyskuje niezwykłą moc, gdy zje puszkę szpinaku. Jakie zatem magiczne właściwości zawiera ta roślina?
Właściwości lecznicze szpinaku, czyli dlaczego warto go jeść
Nie wszyscy za nim przepadają. Niektórym kojarzy się z zieloną, niedobrą papką. Jednak szpinak przyrządzony w odpowiedni sposób jest naprawdę smaczny i pożywny. To zielone warzywo jest drogocenne dla naszego zdrowia. Zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych.
Szpinak chroni między innymi przed miażdżycą, nowotworami. Zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz beta karoten, kwas foliowy, potas oraz żelazo.
Zdjęcie: Fotolia
Jest bogaty jest w antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami, witaminę C oraz beta karoten zmniejszające ryzyko pojawienia się demencji. To zielone warzywo zawiera w sobie sporo bardzo dobrze przyswajalnego żelaza, które poprawia produkcję czerwonych krwinek i jest zalecane osobom, które cierpią na anemię.
Kwas foliowy, który zawarty jest w szpinaku poleca się kobietom w ciąży (zapobiega on wadom rozwojowym płodu) oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Szpinak powinny stosować także osoby, które cierpią z powodu różnych schorzeń skórnych, na przykład w przypadku łuszczycy, liszajach czy opryszczce. Należy wtedy stosować liście tego warzywa jako okład (wcześniej liście te należy ugotować w oleju).
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki witaminom z grupy B, w które szpinak jest również bogaty, możemy obniżyć poziom cholesterolu we krwi. W tym małym warzywie znajduje się także dosyć dużo witaminy K, która odgrywa bardzo ważną rolę w krzepnięciu krwi. Dodatkowo szpinak to niskokaloryczna roślina. W 100 gramach znajduje się zaledwie 16 kalorii.
Szpinak można jeść na surowo (na przykład wykorzystać go jako sałatę na kanapkę lub jeden ze składników sałatki) albo w postaci ugotowanej bądź podsmażonej. Zielony szpinak daje naprawdę wiele możliwości kulinarnych. Najlepszy jest zdecydowanie świeży. Jeśli nie włączyliście szpinaku do swojej diety, to czas najwyższy to zrobić. Przemawia za tym bardzo wiele powodów.
To zielone zdrowe warzywo idealnie sprawdza się w sałatkach, deserach, a także jako przekąska lub danie główne. Można przygotować przepyszne makarony ze szpinakiem, naleśniki, omlety czy pierożki lub tarty. Na tym nie koniec: kto odmówi zjedzenia wspaniałej zupy szpinakowej czy sufletów? Jak widać istnieje wiele możliwości kulinarnych, jeśli mowa o tej zielonej roślinie.
Zastanawiasz się, co możesz przygotować ze szpinaku? Skorzystaj z naszych pomysłów!
Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami poleca olusssiAA. Nie sposób mu się oprzeć. Farsz skrywa w sobie aromatyczny szpinak i soczyste pomidory, a to wszystko na puszystym cieście drożdżowym. My także polecamy!
Peggi przygotowała zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem. To pyszne i szybkie danie. Łatwe w przygotowaniu!
Macie ochotę na pyszny pasztet? Cukiereczek13 poleca przepis na pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem. To wspaniałe połączenie łososia, szpinaku oraz jajek.
Dobrym pomysłem są także krokiety ze świeżym szpinakiem i serem, ktore są połączeniem tradycyjnych naleśników z nieco innym farszem. Smakują wyjątkowo dobrze! Przepis jest autorstwa anemon.
A może Wy macie jakieś inne pomysły na dania ze szpinakiem? Zachęcamy do podzielenia się swoimi przepisami!
Polecamy także rybę zapiekaną w szpinaku >>>
LauraLaura
weronikaS