Sposób przygotowania:
Przetwory - dżem wiśniowy
Wiśnie dokładnie umyć i osączyć, wydrylować. Potrzebujemy 1 kg już wydrylowanych wiśni. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok.
Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować ok 5 minut. Rozdrobnić blenderem wedle uznania, ja rozdrabniam pół na pół aby było też trochę całych wiśni.
Gorący dżem przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Na 15 minut odstawić do góry dnem. Potem odwrócić i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować ok 5 minut. Rozdrobnić blenderem wedle uznania, ja rozdrabniam pół na pół aby było też trochę całych wiśni.
Gorący dżem przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Na 15 minut odstawić do góry dnem. Potem odwrócić i zostawić do całkowitego wystudzenia.