Sposób przygotowania:
Domowy dżem wiśniowy
Wiśnie dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i pozbawiamy pestek.
Gotowe owoce przekładamy go garnka z grubym dnem zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na godzinę. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż zawartość garnka zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć.
Gotowy dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Gotowe owoce przekładamy go garnka z grubym dnem zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na godzinę. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż zawartość garnka zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć.
Gotowy dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.