Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Dżem wiśniowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny dżem, z kawałkami owoców i lekko korzenną nutką, przypomni zimą słoneczne lato...

Dżem wiśniowy

Składniki:

Dżem wiśniowy

 

  • 2,2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 100 ml wody
  • sok z dwóch cytryn + otarta skórka
  • przyprawy: 2 ziarenka kardamonu, 1/5 łyżeczki cynamonu, 2-3 goździki (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)

 

Sposób przygotowania:

Dżem wiśniowy
Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.

Tagi:

przyprawy