Sposób przygotowania:
Dżem wiśniowy
Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.
msewka
yola
Piątka i do ulubionych.
Pyza
iwi69
joann
Pyza
Joann, ten dżem wychodzi nieco rzadszy, zależy też jak bardzo soczyste są wiśnie bo to różnie bywa - jeśli lubisz dżem taki bardziej ścisły to dodaj 1 saszetki żelfixu, dżemixu albo innego takiego zagęstnika do robienia dżemów - proporcji cukru żelującego nie umiem Ci podać bo go nie używam.
Swój dżem gotuję bez przykrycia 40 min - z żelfixem trwa to dużo krócej