Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Przysmak wiosenny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przysmak zwykle podaję z plackami ziemniaczanymi

Przysmak wiosenny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przysmak wiosenny

 

  • Placki ziemniaczane, pyzy lub gotowane ziemniaki
  • 2 pomidory
  • po jednej żółtej i czerwonej papryce
  • 1 większy świeży ogórek
  • kilka konserwowych
  • natka pietruszki
  • 2 pojedyncze filety drobiowe
  • 3 ziarenka ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo na zasmażkę: 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przysmak wiosenny
Warzywa myję.Pomidory kroję w plastry, z papryk usuwam pestki i kroję w kosteczkę. Świeży ogórek obieram i obieraczką do warzyw robię paseczki. Ogórki konserwowe odsączam z zalewy i kroję w wzdłuż. Natkę pietruszki siekam. Filety myję i kroję w większą kostkę, przesmażam na oleju do zbielenia mięsa. Do garnka wlewam ok. 1 szklanki wody, dodaję kostkę rosołową, przyprawę warzywną, ziarenka i listki laurowe. Do tego wrzucam mięso i gotuję ok. 10 minut, doprawiam solą i pieprzem. Robię zasmażkę z mąki i oleju i lekko brązową wlewam do garnka z mięsem. Dodaję połowę natki i połowę czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę.Gotuję gulasz do miękkości, mieszam, żeby mięso nie przywarło do dna garnka. Na talerzu układam placki ziemniaczane albo pyzy, na nie polewam gulasz i układam warzywa. Wszystko posypuję posiekana natką pietruszki.
Przysmak wiosenny
Warzywa kroję i dzielę do miseczek, dzięki temu nie mieszają się składniki
Przysmak wiosenny
Po dodaniu zasmażki gulasz często mieszam, żeby mięso nie przywarło
Przysmak wiosenny
Potrawę można też poda gotowanymi ziemniakami

Tagi:

przyprawy