Sposób przygotowania:
Przysmak wiosenny
Warzywa myję.Pomidory kroję w plastry, z papryk usuwam pestki i kroję w kosteczkę. Świeży ogórek obieram i obieraczką do warzyw robię paseczki. Ogórki konserwowe odsączam z zalewy i kroję w wzdłuż. Natkę pietruszki siekam. Filety myję i kroję w większą kostkę, przesmażam na oleju do zbielenia mięsa. Do garnka wlewam ok. 1 szklanki wody, dodaję kostkę rosołową, przyprawę warzywną, ziarenka i listki laurowe. Do tego wrzucam mięso i gotuję ok. 10 minut, doprawiam solą i pieprzem. Robię zasmażkę z mąki i oleju i lekko brązową wlewam do garnka z mięsem. Dodaję połowę natki i połowę czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę.Gotuję gulasz do miękkości, mieszam, żeby mięso nie przywarło do dna garnka. Na talerzu układam placki ziemniaczane albo pyzy, na nie polewam gulasz i układam warzywa. Wszystko posypuję posiekana natką pietruszki.
Maria gotuje