tigeerek

tigeerek

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ptysie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na deser mamy przepyszne puszyste ptysie z kremem oprószone cukrem pudrem - bardzo dobre do kawy lub herbaty

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

 

  • Krem do karpatki lub śmietankę 30 %

Sposób przygotowania:

Ptysie
Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli(w rondelku) . Zdjąć z ognia dodać mąki. Ponownie postawić na ogniu i ucierać drewnianą łyżką ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i dobrze wysmażone. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Dodawać jajka cały czas ucierając. Do ostudzonego ciasta dodać proszek do pieczenia i wyrobić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasto łyżką wielkości małych jabłek lub szprycą cukierniczą. Muszą być odstępy. Wstawić do piekarnika w tem. 220 stopni i piec ok 30 min (25-30 cos). W tym czasie wyrobić krem na karpatke lub Śmietankę według instrukcji. Ptysie po upieczeniu wyjąć ostudzić przekroić na pół napełnić kremem i posypać cukrem pudrem.



Przepis na ok. 10-13 sztuk