Sposób przygotowania:
Ptysie
Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli(w rondelku) . Zdjąć z ognia dodać mąki. Ponownie postawić na ogniu i ucierać drewnianą łyżką ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i dobrze wysmażone. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Dodawać jajka cały czas ucierając. Do ostudzonego ciasta dodać proszek do pieczenia i wyrobić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasto łyżką wielkości małych jabłek lub szprycą cukierniczą. Muszą być odstępy. Wstawić do piekarnika w tem. 220 stopni i piec ok 30 min (25-30 cos). W tym czasie wyrobić krem na karpatke lub Śmietankę według instrukcji. Ptysie po upieczeniu wyjąć ostudzić przekroić na pół napełnić kremem i posypać cukrem pudrem.
Przepis na ok. 10-13 sztuk
Przepis na ok. 10-13 sztuk
cherry
Weronka
Bahus
tigeerek