Sposób przygotowania:
Ptysie z sosem czekoladowym
Wodę i masło umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Blachę to pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym. Wyciskamy małe ptysie. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Czekoladę łamie na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę lekko podgrzewam, nie zagotowuje. Do podgrzanej śmietany dodaje rozpuszczoną czekoladę. Mieszam. Ptysie podaje z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.
Blachę to pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym. Wyciskamy małe ptysie. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Czekoladę łamie na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę lekko podgrzewam, nie zagotowuje. Do podgrzanej śmietany dodaje rozpuszczoną czekoladę. Mieszam. Ptysie podaje z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.
SylaUla