katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ptysie z kremem i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ptysie z dodatkiem jagód i porzeczek. Porzeczki mają tak wyrazisty smak że łamią wszelakie słodkości. Dla dzieci frajda nie tylko w jedzeniu ciasteczek ale i upychaniu owoców na kremie.

Ptysie z kremem i owocami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ptysie z kremem i owocami

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem i owocami
Budynie gotujemy na mleku s dodatkiem cukru i studzimy. Zimny budyń miksujemy z masłem. Owoce oczyszczamy przebieramy, płuczemy i osuszamy.

Wodę i masło umieszczamy w garnku i stawiamy do gotowania. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto odejdzie od brzegów, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy albo miksujemy. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy wykładaniu ciasta pomagamy sobie drugą łyżką formując kopczyki. Pieczemy do zrumienienia ok 30 min w 180 stopniach.

Przestudzone ptysie kroimy w poprzek mniej więcej na połowy i nakładamy przygotowany krem. Obsypujemy osuszonymi owocami. Moje porzeczki były trochę kwaśne i oprószyłam owoce troszkę cukrem pudrem. Przykrywamy ptysie czapeczkami i lekko dociskamy.

Można oprószyć cukrem pudrem.
Ptysie z kremem i owocami
Porzeczki obrywamy z gronek, płuczemy i osuszamy.
Ptysie z kremem i owocami
Jagody przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Ptysie z kremem i owocami
Na przekrojone ptysie nakładamy krem i obsypujemy owocami.
Ptysie z kremem i owocami
Porzeczki byly mocno kwaskowate i oprószyłam owoce cukrem pudrem.
Ptysie z kremem i owocami
Na ptysie nakładamy czapeczki i lekko dociskamy.