Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem i owocami
Budynie gotujemy na mleku s dodatkiem cukru i studzimy. Zimny budyń miksujemy z masłem. Owoce oczyszczamy przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Wodę i masło umieszczamy w garnku i stawiamy do gotowania. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto odejdzie od brzegów, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy albo miksujemy. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy wykładaniu ciasta pomagamy sobie drugą łyżką formując kopczyki. Pieczemy do zrumienienia ok 30 min w 180 stopniach.
Przestudzone ptysie kroimy w poprzek mniej więcej na połowy i nakładamy przygotowany krem. Obsypujemy osuszonymi owocami. Moje porzeczki były trochę kwaśne i oprószyłam owoce troszkę cukrem pudrem. Przykrywamy ptysie czapeczkami i lekko dociskamy.
Można oprószyć cukrem pudrem.
Wodę i masło umieszczamy w garnku i stawiamy do gotowania. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto odejdzie od brzegów, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy albo miksujemy. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy wykładaniu ciasta pomagamy sobie drugą łyżką formując kopczyki. Pieczemy do zrumienienia ok 30 min w 180 stopniach.
Przestudzone ptysie kroimy w poprzek mniej więcej na połowy i nakładamy przygotowany krem. Obsypujemy osuszonymi owocami. Moje porzeczki były trochę kwaśne i oprószyłam owoce troszkę cukrem pudrem. Przykrywamy ptysie czapeczkami i lekko dociskamy.
Można oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla
katarzynka455
dziękuję:))