Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1203]

Ptysie z kremem waniliowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ptysie z kremem waniliowym- doskonały deser dla całej rodziny. Z filiżanką aromatycznej kawy smakują wybornie.

Ptysie z kremem waniliowym

Składniki:

Ptysie z kremem waniliowym

Ciasto

Krem

  • 600 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietanowego,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200g masła,
  • 1 kieliszek likieru waniliowego,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem waniliowym
1. Masło oraz wodą przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Dodaję sól. Stopniowo przesiewam mąkę. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do kremu wlewam likier. Ucieram.

3. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie przekrawam na pół. Nakładam porcję kremu i sklejam. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam ptysie robiąc esy floresy. Wierzch ptysiów posypuję kolorową posypką.

Tagi:

ciastka ptysie