Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem budyniowym
Wodę z masłem i solą zagotować. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy chwilkę. Ciasto odstawiamy, żeby lekko przestygło. Następnie wbijamy po jajku, mieszając. Szprycą wyciskać na blaszkę ptysie.Piec w gorącym piekarniku 200 st. około 30-35 minut. Po upieczeniu szybko przekroić, żeby odparowały. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzonym kremem przełożyć Ptysie i posypać cukrem pudrem. smacznego ;)